Božský čokoládový dort recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- na korpus:
- 180 g hladké mouky
- 400 g krupicového cukru
- 80 g kakaa (na pečení nebo holandského)
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 0,75 lžičky soli
- 2 vejce
- 1 hrnek (240 ml) podmáslí
- 0,5 hrnku (113 g) rozpuštěného másla
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 hrnek (240 ml) horké kávy (nebo 2 ČL instantní kávy rozpuštěné v 1 hrnku (240 ml) horké vody)
- na máslový krém:
- 1 hrnek (226 g) másla (změklého)
- 0,5 hrnku (60 g) kakaového prášku (holandského)
- 4 hrnky (480 g) moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 - 6 lžic smetany (31%)
Postup Božský čokoládový dort
Postup přípravy receptu
-
korpus: Troubu předehřejeme na 180°C a dna 2 dortových forem vel. 20 cm vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem a vysypeme moukou. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu promícháme mouku, cukr, kakao, sodu a sůl. Přidáme vejce, podmáslí, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt a umícháme dohladka (cca 3 minuty). Stěrkou opatrně vmícháme horkou kávu. Těsto bude řídké.
Těsto rovnoměrně rozdělíme mezi 2 formy a pečeme cca 35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.
Necháme vychladnout ve formách, cca 15 minut, potom vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout. Vychlazené korpusy rozřízneme, abychom získali 4 pláty.
máslový krém: Máslo a kakao ušleháme ve velké míse kuchyňského robotu dohladka. Vmícháme vanilkový extrakt a moučkový cukr. Přidáváme postupně lžíce smetany, dokud nebude mít krém správnou konzistenci. Množství krému vystačí na dort vel. 20 cm.