Bramboráčky podle Aly recept

Top Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny na recept

1 kg brambor
2 cibule
0,5 hlávky červeného zelí (může být i bílé)
česnek (2 - 4 stroužky)
majoránka
200 g hladké mouky na zahuštění omáčky + do bramboráků
olej (na zpěnění cibulky a smažení bramboráků)
pepř
sůl
4 vejce dle počtu strávníků (+ do bramboráků)
1 l vývaru nebo masox

Postup přípravy receptu

  1. Syrové brambory oloupeme a nastrouháme. Necháme odstát vodu, kterou naběračkou odstraníme. Poté nasypeme na jemno nakrájenou cibuli, majoránku (tou nešetříme), sůl, pepř, přidáme vejce, česnek - prolisovaný, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky a zamícháme. Můžeme smažit.

  2. V menším hrnci na oleji osmažíme do zlatova druhou cibuli, zalijeme vývarem (případně vodou a hodíme kostku masoxu), přivedeme k varu. Chvíli povaříme a zahustíme. Používám buď granulovanou jíšku, nebo mouku, dá se udělat i to, že nejprve připravíme cibulku, tu zaprášíme polohrubou moukou, zalijeme vývarem a přivedeme k varu, necháme povařit a omáčka je hotová.

  3. Čerstvé zelí nakrouháme, my děláme na hrubo do mísy. Stačí půlka z celé hlávky. Je jedno, zda je zelí bílé, či červené. Když je dílo hotové, děláme volská oka. Výborná kombinace je k bramboráčkům i přírodní vepřové plátky. Volba je na vás.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!