Brokolicová polévka s opečenými kostičkami brambor recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

1 růžice brokolice
1 kelímek smetany na vaření
1 litr zeleninového vývaru
1 cibule
sůl
pepř
2 velké brambory - varný typ A (nejlépe odrůda LAURA - červená/žlutomasá)
olej
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Růžici brokolice rozdělíme na malé kousky, pořádně propereme v tekoucí vodě a přendáme do hrnce s vařící vodou, kterou osolíme a zakryté vaříme cca 10 minut.

  2. Následně uvařené růžičky brokolice zchladíme v misce s ledovou vodou, aby nám brokolice neztratila svoji pěknou zelenou barvu.

  3. Do hrnce si dáme rozpustit trošku másla s troškou oleje a vložíme na velmi jemně nakrájenou cibuli. Tuto necháme zesklovatět a podlijeme zeleninovým vývarem.

  4. Jakmile nám obsah hrnce začne probublávat tak přidáme scezené růžičky brokolice. Za pomocí ponorného mixéru vše rozmixujeme poctivě do hladka.

  5. Do takto rozmixovaného polévkového základu přidáme smetanu, která má pokojovou teplotu a společně promícháme.

  6. Necháme jednou krátce projít varem a dochutíme solí a pepřem a oříškem másla.

  7. Jako netradiční přílohu podáváme opečené kostičky brambor, které si připravíme tak, že z oškrábaných brambor si nakrájíme velmi malé hranolky, které následně příčně nakrájíme na malé kostičky.

  8. Do rozpálené pánve s máslem a olejem dáme tyto kostičky opéct do zlaté barvy a po jejich opečení je necháme okapat v misce s ubrouskem.

  9. Lehce osolíme a servírujeme buďto zvlášť v misce, nebo vkládáme přímo do polévky na talíři.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!