Bylinková nádivka s anglickou slaninou recept

Top Recepty, Ostatní

Suroviny na recept

10 starších housek
1/3 litru mléka
120 g rozpuštěného másla
300 g na malé kostičky nakrájené anglické slaniny
1 větší cibule jemně nakrájená
5 stroužků česneku prolisovaných
5 vajec – oddělit žloutky od bílků
1/3 malé lžičky muškátového květu
bazalka - sušené cca 1 rovnou pol. lžíci
rozmarýn – cca 1 kávovou lžičku
provensálské bylinky cca 1 rovnou pol. lžíci
majoránka – cca 1 plná kávová lžička
pažitka čerstvá – asi 2 plné hrsti
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Housky nakrájíme na kostky a v míse prolijeme mlékem. Zlehka promícháme a necháme dobře vsáknout. Zalijeme máslem, přidáme anglickou slaninu, cibuli, česnek, koření a bylinky – čerstvé nebo sušené, z pěti vajec žloutky, osolíme, opepříme. Důkladně vše spojíme.

  2. Bílky osolíme špetkou soli a vyšleháme tuhý sníh, který postupně zlehka zapracujeme do houskové hmoty.

  3. Pekáček vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem, poskládáme syrovou nádivku, stejnoměrně rozetřeme a v troubě, předehřáté na 180 st., pečeme do zlatavé barvy, cca 45 minut. Doba pečení závisí na síle vrstvy nádivky. Upečenou nádivku krájíme na porce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!