Celozrnný kváskový chléb recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- Rozkvas:
- 30 g žitného kvásku
- 50 g žitné celozrnné mouky
- 100 g pšeničné celozrnné mouky
- 170 g vody
- Dále:
- 280 g vody
- 300 g pšeničné celozrnné mouky
- 50 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- lžička kmínu
Postup Celozrnný kváskový chléb
Postup přípravy receptu
-
Umícháme rozkvas a v teple místnosti ho necháme asi 10-12 hodin kvasit. Zároveň s umícháním rozkvasu promícháme všechnu celozrnnou mouku se zbytkem vody a uložíme do lednice (proběhne autolýza, mouka bobtná a zároveň v chladu lednice nekvasí).
Aspoň 2 hodiny před vlastním hnětením těsta předmočenou mouku z lednice vyndáme, aby se trochu ohřála. Přidáme k ní pak rozkvas, hladkou mouku, sůl a kmín a uhněteme volné těsto.
Stěrkou těsto vyškrábneme na pomoučený stůl a poprvé ho překládáme. Po překládání dáme těsto kynout do olejem vymazané misky.
Překládání zopakujeme ještě třikrát, vždy po 30 minutách, pokaždé v už jen v míse – na olejem potřené prsty se těsto téměř nelepí. Po třetím přeložení už vytvarujeme bochníček a ten vložíme na moukou a otrubami dobře vysypanou utěrku a i s ní pak do ošatky, kde ho necháme 1-2 hodiny kynout.
Necháme dobře rozpálit troubu i s litinovým hrncem na 250°C, bochník do hrnce pomocí utěrky opatrně skulíme, rychle zakryjeme poklicí a zavřeme troubu. Po 10 minutách pečení poklici sundáme a chleba dopečeme (asi 30 minut).