Chleba z celozrnné mouky a ovesných vloček recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 240 ml teplé vody
- 240 ml teplého mléka
- 3/4 kostky droždí
- 2 PL medu
- 310 g celozrnné mouky
- 300 g hladké mouky
- 100 g ovesných vloček
- 60 g másla rozpuštěného
- 1 PL soli
Postup Chleba z celozrnné mouky a ovesných vloček
Postup přípravy receptu
-
Ve středně velké míse smícháme vodu a mléko, přidáme med a droždí. Necháme cca 10 minut napěnit.
V míse kuchyňského robotu smícháme mouky, vločky, přidáme máslo a napěněné droždí.
Hnětacím hákem uhněteme pružné a vláčné těsto.
Uhnětené těsto dáme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem, cca 1/2 až 1 hodinu.
Po vykynutí těsto vyndáme na vál a vyválíme ho obdélníku vel. 10 x 25 cm.
Těsto pevně srolujeme a bochník vložíme do bochníkové pečící formy (vel. 26x11 cm) vyložené pečicím papírem.
Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout.
Po 20 minutách předehřejeme troubu na 180°C a na spodní mřížku v troubě dáme malý hrnec, do kterého nalijeme 0,5 l vroucí vody.
Jakmile bochník zdvojnásobil svůj objem, potřeme ho ohřátým medem a posypeme ovesnými vločkami.
Pečeme 40 - 50 minut, dozlatova nebo dokud vnitřní teplota chleba nedosáhne 90°C.
Po upečení a před krájením necháme zcela vychladnout.