Chleba z celozrnné mouky a ovesných vloček recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

240 ml teplé vody
240 ml teplého mléka
3/4 kostky droždí
2 PL medu
310 g celozrnné mouky
300 g hladké mouky
100 g ovesných vloček
60 g másla rozpuštěného
1 PL soli

Postup přípravy receptu

  1. Ve středně velké míse smícháme vodu a mléko, přidáme med a droždí. Necháme cca 10 minut napěnit.

  2. V míse kuchyňského robotu smícháme mouky, vločky, přidáme máslo a napěněné droždí.

  3. Hnětacím hákem uhněteme pružné a vláčné těsto.

  4. Uhnětené těsto dáme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem, cca 1/2 až 1 hodinu.

  5. Po vykynutí těsto vyndáme na vál a vyválíme ho obdélníku vel. 10 x 25 cm.

  6. Těsto pevně srolujeme a bochník vložíme do bochníkové pečící formy (vel. 26x11 cm) vyložené pečicím papírem.

  7. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout.

  8. Po 20 minutách předehřejeme troubu na 180°C a na spodní mřížku v troubě dáme malý hrnec, do kterého nalijeme 0,5 l vroucí vody.

  9. Jakmile bochník zdvojnásobil svůj objem, potřeme ho ohřátým medem a posypeme ovesnými vločkami.

  10. Pečeme 40 - 50 minut, dozlatova nebo dokud vnitřní teplota chleba nedosáhne 90°C.

  11. Po upečení a před krájením necháme zcela vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!