Chřestová polévka s krutonky a muškátovým oříškem recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

cca 250 g zeleného chřestu (1 svazek / 10 stonků)
2 velké jarní cibulky
5 středních brambor
smetana na vaření
sůl
pepř
muškátový oříšek
cca 1 cm plátek másla
mouka za zaprášení
starší chleba či rohlíky na krutonky
máslo na osmažení

Postup přípravy receptu

  1. Zelený chřest omyjeme a pokud jsou spodky stonků dřevnaté, odkrojíme je, případně odstraníme špatné části stonků. Vložíme ho do osolené vařící vody a nastojato nebo našikmo ho vaříme cca 5 minut. Hlavičky by měly být nad vodou, po uvaření by chřest měl být měkký, ale ne rozvařený.

  2. Když je chřest uvařený, přímo z hrnce ho vložíme do studené vody. Vodu, ve které se chřest vařil, nevyléváme. Necháme si ji na polévku.

  3. Na másle zpěníme nakrájenou jarní cibulku. Chřest vyjmeme ze studené vody, nakrájíme na kousky a přidáme k cibulce. Hlavičky můžeme odkrojit a nechat na ozdobu. Orestujeme cca 1 minutu, zaprášíme moukou a zalijeme vodou, ve které se chřest vařil.

  4. Brambory okrájíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Přidáme je do polévky a vaříme, než jsou měkké.

  5. Když jsou brambory měkké, polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přilijeme smetanu, necháme přejít varem a případně ještě dochutíme.

  6. Na krutonky nakrájíme starší chleba nebo rohlíky na kostečky a osmažíme na másle.

  7. Polévku podáváme s krutonky, můžeme ozdobit chřestovými hlavičkami nebo jarní cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!