Cibulovo-sýrový quiche recept

Top Recepty, Ostatní

Suroviny na recept

Na těsto:
160 g hladké mouky
1/2 KL soli
1/2 KL cukru
110 g másla (studeného a nakrájeného na malé kousky)
4-5 PL vody ledově vychlazené
Na náplň:
100 g anglické slaniny (nakrajené na malé kousky)
450 g cibule nakrájené na slabší plátky
180 ml piva světlého nebo tmavého
2 KL hrubozrnné hořčice
2 KL omáčky Worchesteru
200 ml smetany 33%
4 vejce lehce ušlehaná
150 g tvrdého sýra nastrouhaného
sůl
pepř na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Těsto:

  2. do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme).

  3. Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.

  4. Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat.

  5. Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.

  6. Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.

  7. Náplň: na pánvi osmažíme slaninu dokřupava, potom ji vyndáme na talíř, ale vysmažený tuk necháme na pánvi.

  8. Přidáme cibuli a smažíme do měkka, asi 6 - 7 minut.

  9. K cibuli přidáme první třetinu piva (tedy 1/4 hrnku, 60 ml), přikryjeme pokličkou a dusíme, dokud se veškeré pivo neodpaří. Toto opakujeme celkem třikrát, až spotřebujeme všechno pivo.

  10. Sundáme z plotny, vmícháme hořčici, Worcestershire a směs vložíme do velké mísy.

  11. Přidáme slaninu, smetanu, vejce, polovinu sýra (1/2 hrnku, 50 g), dochutíme solí a pepřem.

  12. Dokončení: jakmile jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C.

  13. Máslem vymažeme kulatou formu velikosti 29 cm a těsto vyválíme na vále do kruhu velikosti cca 33 cm.

  14. Těsto vložíme do formy, a přebytečné těsto odřízneme nebo ho zatlačíme do formy a upravíme.

  15. Směs nalijeme na těsto a posypeme zbylým sýrem.

  16. Pečeme dozlatova, cca 25 - 35 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!