Čokoládovo - šlehačkový dortík recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Piškotové těsto:
- 4 vejce
- 4 pol. lžíce horké vody
- 20 dkg cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 sáčku vanilkového pudingu
- 20 dkg polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Na náplň:
- 4 lžičky Želatiny čiré Dr.Qetker
- 7,5 dl šlehačky (mně postačily 3 šlehačky po 2 dl)
- 5 dkg cukru moučky
- 2 vanilkové cukry
- 2 lžičky instantní kávy
- 2 pol. lžíce rumu
- 10 dkg nastrouhané hořké čokolády
- 1 pol. lžíce kakaa
- Na ozdobu:
- 10 dkg hořké čokolády
Postup Čokoládovo - šlehačkový dortík
Postup přípravy receptu
-
Na těsto vyšleháme pomocí ručního el. šlehače při nejvyšší rychlosti 1 minutu vejce s horkou vodou do pěny. Poté přisypeme oba cukry a šleháme asi 2 minuty.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a s pudingem a po částech zašleháváme při nejnižší rychlosti do vaječného krému.
Těsto natřeme na vymaštěný a papírem na pečení vyložený plech, ihned vložíme do trouby a pečeme. (Elektrická trouba: horní a spodní ohřev cca 220°C s předehřátím. Plynová trouba stupeň 3-4 s předehřátím.) Doba pečení cca 10-15 minut.
Piškotový plát vyklopíme na pečící papír posypaný cukrem a necháme vychladnout. Poté jej podélně nakrájíme na 5 cm pruhy.
Na náplň necháme ve studené vodě nabobtnat želatinu. Šlehačku ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem dotuha. Instantní kávu rozpustíme v rumu a společně s nastrouhanou čokoládou ji vmícháme do šlehačky.
Želatinu rozpuštěnou ve vodní lázni vmícháme do šlehačkového krému. 2/3 krému potřeme pruhy piškotu. Jeden pruh srolujeme vleže do tvaru rolády a postavíme ji řeznou stranou do středu podnosu. Druhý pruh dlouhým nožem podebereme a pomocí druhé ruky ho napojíme krémovou stranou na srolovaný první díl. Stejně napojíme další pruhy, dokud nemá dort pravidelný kulatý tvar.
Povrch a okraje potřeme zbytkem šlehačkového krému a dozdobíme čokoládou nastrouhanou na plátkové části struhadla.