Čokoládovo - šlehačkový dortík recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

Piškotové těsto:
4 vejce
4 pol. lžíce horké vody
20 dkg cukru moučka
1 vanilkový cukr
1/2 sáčku vanilkového pudingu
20 dkg polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
Na náplň:
4 lžičky Želatiny čiré Dr.Qetker
7,5 dl šlehačky (mně postačily 3 šlehačky po 2 dl)
5 dkg cukru moučky
2 vanilkové cukry
2 lžičky instantní kávy
2 pol. lžíce rumu
10 dkg nastrouhané hořké čokolády
1 pol. lžíce kakaa
Na ozdobu:
10 dkg hořké čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto vyšleháme pomocí ručního el. šlehače při nejvyšší rychlosti 1 minutu vejce s horkou vodou do pěny. Poté přisypeme oba cukry a šleháme asi 2 minuty.

  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a s pudingem a po částech zašleháváme při nejnižší rychlosti do vaječného krému.

  3. Těsto natřeme na vymaštěný a papírem na pečení vyložený plech, ihned vložíme do trouby a pečeme. (Elektrická trouba: horní a spodní ohřev cca 220°C s předehřátím. Plynová trouba stupeň 3-4 s předehřátím.) Doba pečení cca 10-15 minut.

  4. Piškotový plát vyklopíme na pečící papír posypaný cukrem a necháme vychladnout. Poté jej podélně nakrájíme na 5 cm pruhy.

  5. Na náplň necháme ve studené vodě nabobtnat želatinu. Šlehačku ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem dotuha. Instantní kávu rozpustíme v rumu a společně s nastrouhanou čokoládou ji vmícháme do šlehačky.

  6. Želatinu rozpuštěnou ve vodní lázni vmícháme do šlehačkového krému. 2/3 krému potřeme pruhy piškotu. Jeden pruh srolujeme vleže do tvaru rolády a postavíme ji řeznou stranou do středu podnosu. Druhý pruh dlouhým nožem podebereme a pomocí druhé ruky ho napojíme krémovou stranou na srolovaný první díl. Stejně napojíme další pruhy, dokud nemá dort pravidelný kulatý tvar.

  7. Povrch a okraje potřeme zbytkem šlehačkového krému a dozdobíme čokoládou nastrouhanou na plátkové části struhadla.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!