Čokoládový dort s čokoládovým krémem a hoblinami recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

INGREDIENCE NA KORPUS:
250 ml vody
40 g holandského kakaa
125 g másla
300 g hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
400 g krupicového cukru
2 vejce
130 ml podmáslí
INGREDIENCE NA KRÉM:
250 ml smetany na šlehání
500 g hořké čokolády
140 g másla
+ čokoláda (na čokoládové hobliny - kousek bílé a kousek tmavé)

Postup přípravy receptu

  1. POSTUP – KORPUS: V hrnci zahřívejte vodu spolu s holandským kakaem a máslem, dokud se vše nerozpustí. Poté odstavte z plotny.

  2. Promíchejte všechny suché ingredience a pomocí robotu do nich zašlehejte směs z kakaa, vody a másla.

  3. Na závěr vmíchejte vejce a podmáslí.

  4. Pečte na 170 stupňů cca 50-60 minut (hlídejte, je hotovo, když po zapíchnutí vytáhnete čistou špejli). Pekla jsem ve formě o průměru 18 cm a trvalo to hodinu.

  5. POSTUP – KRÉM: Nalijte do hrnce smetanu, pokrájejte do ní máslo a nalámejte čokoládu.

  6. Nechte pozvolna rozehřívat na vodní lázni. Když je vše rozpuštěné, odstavte a nechte vystydnout. (Po vychladnutí by měla být směs lehce tuhá, aby šla na dort mazat. Pokud se tak náhodou nestane, můžete vyšlehat s troškou šlehačkového ztužovače a na chvíli uložit do lednice.)

  7. SESTAVENÍ DORTU: Korpus rozkrojte tak, abyste měli 3-4 pláty.

  8. Každou vrstvu potřete silnou vrstvou krému a skládejte na sebe.

  9. Na závěr celý dort pomažte krémem a uhlaďte.

  10. Čokoládové hobliny vytvoříte pomocí škrabky na brambory. Škrábejte čokoládu po boční tenké straně. Posypejte vršek dortu hoblinami a uložte do chladu. TIP: Před podáváním nechte odstát při pokojové teplotě, jinak je krém velmi tuhý.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!