Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník recept

Top Recepty, Přílohy

Suroviny na recept

TĚSTO:
1 kg Hladká mouka
3 středně velké vařené brambory
4 lžičky soli
2 - 3 lžičky kmínu
1/4 lžičky chlebového koření nebo pár zrnek fenyklu
voda
KVÁSEK:
40 g droždí
5 lžiček vlažné vody
1 lžička cukr krupice
1 lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na kvásek smícháme v nahřátém porcelánovém hrnku a v teple necháme asi 10-15 minut kvasit.

  2. Do mísy vsypeme prosátou mouku, přidáme na jemném struhadle nastrouhané brambory, sůl, kmín, chlebové koření, kvásek a necelý 0,5 litr vlažné vody. Vše spojíme v těsto a na vále řádně propracujeme. Dáme kynout v míse pod utěrku na teplé místo až nám těsto zdvojnásobí svůj objem (30-45 minut).

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, každý vypracujeme a vytvarujeme do tvaru bochánků nebo šišek.

  4. Plechy posypeme vrstvou hladké mouky, na kterou položíme chleby a necháme pod utěrkou ještě asi 15 až 20 minut kynout - pozor aby nám už moc nekynuly v troubě, mají pak chuť praskat.

  5. Po vykynutí smeteme z plechu přebytečnou mouku, necháme ji jen pod chlebem, povrch chlebů potřeme mašlovačkou osolenou vodou a vložíme do rozpálené trouby na 200°C na 15 minut.

  6. Potom chléb opět potřeme osolenou vodou, zmírníme teplotu trouby na 175°C, po 15 minutách na 160°C a pečeme dalších 15 minut.

  7. Pak chléb opět potřeme osolenou vodou a ještě 5-10 minut dopékáme (dle potřeby zvýšíme teplotu kvůli barvě chlebů).

  8. Upečený chléb vyjmeme z trouby, potřeme lehce osol.vodou a necháme pomalu chladnout nejprve na plechu, pak přendáme na mřížku, aby se nám zespodu nezapařil.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!