Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník recept
Top Recepty, PřílohySuroviny na recept
- TĚSTO:
- 1 kg Hladká mouka
- 3 středně velké vařené brambory
- 4 lžičky soli
- 2 - 3 lžičky kmínu
- 1/4 lžičky chlebového koření nebo pár zrnek fenyklu
- voda
- KVÁSEK:
- 40 g droždí
- 5 lžiček vlažné vody
- 1 lžička cukr krupice
- 1 lžíce hladké mouky
Postup Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na kvásek smícháme v nahřátém porcelánovém hrnku a v teple necháme asi 10-15 minut kvasit.
Do mísy vsypeme prosátou mouku, přidáme na jemném struhadle nastrouhané brambory, sůl, kmín, chlebové koření, kvásek a necelý 0,5 litr vlažné vody. Vše spojíme v těsto a na vále řádně propracujeme. Dáme kynout v míse pod utěrku na teplé místo až nám těsto zdvojnásobí svůj objem (30-45 minut).
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, každý vypracujeme a vytvarujeme do tvaru bochánků nebo šišek.
Plechy posypeme vrstvou hladké mouky, na kterou položíme chleby a necháme pod utěrkou ještě asi 15 až 20 minut kynout - pozor aby nám už moc nekynuly v troubě, mají pak chuť praskat.
Po vykynutí smeteme z plechu přebytečnou mouku, necháme ji jen pod chlebem, povrch chlebů potřeme mašlovačkou osolenou vodou a vložíme do rozpálené trouby na 200°C na 15 minut.
Potom chléb opět potřeme osolenou vodou, zmírníme teplotu trouby na 175°C, po 15 minutách na 160°C a pečeme dalších 15 minut.
Pak chléb opět potřeme osolenou vodou a ještě 5-10 minut dopékáme (dle potřeby zvýšíme teplotu kvůli barvě chlebů).
Upečený chléb vyjmeme z trouby, potřeme lehce osol.vodou a necháme pomalu chladnout nejprve na plechu, pak přendáme na mřížku, aby se nám zespodu nezapařil.