Dort Chopper helma recept

Top Recepty, Dorty

Suroviny na recept

2 korpusy, kulatá dortová forma o průměru 25cm
suroviny na 1 korpus:
5 vajec
150 g cukr písek (krystal, krupice)
špetka soli
30 g holandského kakaa
120 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
krém na dort:
200 g zakysaná smetana (1 kelímek)
500 ml vody
10 lžic polohrubé mouky
500 g másla (používám Crème Bonjour)
cukr moučka dle chuti
6 banánů (či jiné ovoce, vhodné i broskve, mandarinky...)
pikantní marmeláda
potahovací hmota:
500 g cukr moučka
250 g sušené mléko
1 lžička mandlové aroma
6-8 lžic vody
1 lžíce medu
0,5cm plátek sádla na maštění rukou

Postup přípravy receptu

  1. Na korpus ušleháme bílky se solí do tuha, přidáme cukr písek a důkladně šleháme, dokud sníh netvoří špičky. Poté všleháme olej a žloutky a zlehka vmícháme mouchu smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.

  2. Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem a těsto do ní přemístíme, uhladíme. Korpus pečeme v předehřáté troubě na 150°C po dobu 40 minut, poté necháme chvíli odpočinout.

  3. Po cca 5 minutách nožem uvolníme okraje, sundáme boční kruh, dort otočíme na mřížku vzhůru nohama, sundáme dno a opatrně sejmeme i pečicí papír. Necháme vychladnout.

  4. Takto upečeme dva korpusy, které prořízneme po vychladnutí na polovinu. Na dort budeme potřebovat 3 patra, takže jeden plát nám zůstane (zbude nám i trochu krému, takže jím lze umlčet domácí brblaly, pro něž není dort určen).

  5. Zatímco se pečou korpusy, smícháme v kastrůlku zakysanku s vodou, přimícháme mouku a svaříme na hustou kaši. Po vychladnutí prošleháme, všleháme máslo a cukr dle chuti.

  6. Mažeme a skládáme korpusy: první korpus pomažeme lehce marmeládou, dáme vrstvu krému, položíme podélně proříznuté banány, přiklopíme dalším korpusem a na něj opět marmeláda, krém, banán, zakončíme korpusem. Dort dáme do lednice za cca půl hodiny ztuhnout, aby se lépe tvaroval a měkký krém neujížděl. Poté ostrým nožem seřízneme do požadovaného tvaru helmy a celý dort slabě pomažeme krémem. Přes noc necháme v lednici proležet a zpevnit.

  7. Druhý den vypracujeme marcipánovou hmotu: Cukr a sušené mléko prosejeme a smícháme s medem, aroma a vodou a důkladně prohněteme. Po prvním promísení doporučuji umýt a osušit ruce, pomastit sádlem a hmotu důkladně prohníst. Poté obarvíme potravinovými barvami na požadovaný odstín, potáhneme základní potah a doděláme detaily.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!