Dušičky - rohlíkové pečivo recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Suroviny:
500 g hladké mouky
30 g droždí
70 g cukru
70 g másla
1 vejce
špetka soli
250 ml vlahého mléka
400 g švestkových povidel
2 lžíce mandlí, nejlépe nasekaných
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve jsem připravila kvásek. Do vlažného mléka jsem přidala lžičku cukru, rozdrobila droždí, přidala lžičku mouky, vše zamíchala a na teplém místě nechala vzejít kvásek.

  2. Mezitím jsem do mísy nasypala hladkou mouku, cukr, špetku soli, přidala vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. V robotu jsem nechala vypracovat těsto. Nesmí se lepit na mísu a musí být hladké. Pokud by lepilo, přidejte trochu mouky.

  3. Hotové těsto jsem přenesla na pomoučněnou plochu a krátce propracovala. Utvořila bochánek, vrátila do mísy, pomoučnila a na teplém místě nechala kynout hodinu.

  4. Na pomoučněné ploše jsem vykynuté těsto rozválela válečkem na obdélník o tloušťce 1 cm a nakrájela čtverce asi 6 x 6 cm. Na každý jsem dala lžičku povidel a zabalila.

  5. A tady pozor. Zpočátku jsem klasicky vrchní cíp přilepila na ten spodní, ale během kynutí se mi těsto oddělilo, proto jsem ten vrchní cíp znovu přetáhla přes spodní a zasunula do spodku těsta. No, podívejte se raději na video:).

  6. Povrch každého kousku jsem potřela rozšlehaným vajíčkem a posypala mandlemi. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 200°C 20 minut. Po 15 minutách doporučuji kontrolovat - každá trouba peče jinak.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!