Gratinovaný květák recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- Upravte dle velikosti zapékací nádoby - já použila menší misku
- 4-5 větších brambor
- 1 květák
- 200 g slaniny uzeného... (zde použitá uzená valašská slanina)
- 1 creme fraiche (nebo zakysaná smetana)
- 2 vejce
- 200 g strouhaného sýra (já použila 100 g ementálu a 100 g mozzarelly)
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- petrželka na posypání
- máslo na vymazání
Postup Gratinovaný květák
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Květák rozebereme na menší růžičky a spolu s bramborem uvaříme v osolené vodě.
Mezitím pokrájíme slaninu na malé hranolky a orestujeme ji na suché pánvi.
Zapékací misku vymažeme máslem a naplníme květákem smíchaným s bramborem a slaninou, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
V misce smícháme Creme fraiche s vejci a touto směsí zalijeme naplněnou zapékací misku.
Posypeme směsí strouhaných sýrů a dáme zapéct do vyhřáté trouby (pekla jsem na 160°C cca 30 minut) do té doby, než sýr zezlátne. Před servírováním posypeme petrželkou.