Gratinovaný květák recept

Top Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny na recept

Upravte dle velikosti zapékací nádoby - já použila menší misku
4-5 větších brambor
1 květák
200 g slaniny uzeného... (zde použitá uzená valašská slanina)
1 creme fraiche (nebo zakysaná smetana)
2 vejce
200 g strouhaného sýra (já použila 100 g ementálu a 100 g mozzarelly)
sůl
pepř
muškátový oříšek
petrželka na posypání
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Květák rozebereme na menší růžičky a spolu s bramborem uvaříme v osolené vodě.

  2. Mezitím pokrájíme slaninu na malé hranolky a orestujeme ji na suché pánvi.

  3. Zapékací misku vymažeme máslem a naplníme květákem smíchaným s bramborem a slaninou, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.

  4. V misce smícháme Creme fraiche s vejci a touto směsí zalijeme naplněnou zapékací misku.

  5. Posypeme směsí strouhaných sýrů a dáme zapéct do vyhřáté trouby (pekla jsem na 160°C cca 30 minut) do té doby, než sýr zezlátne. Před servírováním posypeme petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!