Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem recept

Top Recepty, Hovězí maso

Suroviny na recept

INGREDIENCE NA GULÁŠ:
800 g hovězího masa na guláš (třeba právě karabáček)
350 g cibule
4 lžíce rajčatového pyré
2 lžíce sádla
lžíce mleté papriky (může být uzená)
Špetka mletého chilli
1 větší stroužek česneku
Lžička majoránky
Půl lžičky mletého kmínu
Lžíce hladké mouky
Sůl
pepř
...
INGREDIENCE NA KARLOVARSKÝ KNEDLÍK:
10 rohlíků
250 ml mléka
50 g másla
5 vajec
150 g hrubé mouky
Muškátový oříšek
Pořádná hrst nasekané hladkolisté petrželky
Sůl
pepř
Potravinová folie nebo čistá utěrka

Postup přípravy receptu

  1. POSTUP NA GULÁŠ: Maso nakrájejte na kostky a cibuli nadrobno.

  2. V hrnci rozehřejte sádlo a osmažte a něm cibulku. Až bude cibulka zlátnout, přidejte maso a dál restujte.

  3. Přidejte lžíci mouky a lžíci papriky, promíchejte a přidejte rajčatové pyré.

  4. Vše podlijte vroucí vodou. Já jsem podlila celkem hodně, skoro až do ponoření masa, protože máme rádi více omáčky.

  5. Přidejte chilli, prolisovaný česnek, majoránku, kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte.

  6. Hrnec přiklopte snižte teplotu a duste tak dlouho, dokud maso nezměkne. Pokud bude potřeba, dolévejte vodu. Mně to trvalo asi 2,5 hodiny.

  7. Až bude maso měkoučké, guláš podle potřeby dochutíte a pokud byste ho chtěli hustější, lze.

  8. Zahustit můžete několika způsoby. Ten první je, že do omáčky nastrouháte bramboru a provaříte. Druhý způsob spočívá v jíšce, tedy rozehřát v rendlíku lžíci másla a trošku hladké mouky, promíchat, zarestovat a zamíchat do omáčky, která po krátkém povaření zhoustne.

  9. POSTUP NA KARLOVARSKÝ KNEDLÍK: Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte do velké mísy.

  10. Mléko zahřejte na tělovou teplotu a nastrouhejte do něj trošku muškátového oříšku.

  11. Rohlíky zalijte mlékem, přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, petrželku, osolte a opepřete. Přimíchejte mouku.

  12. Z bílků našlehejte sníh a opatrně ho zamíchejte do rohlíkové směsi.

  13. Těsto rozdělte na 3 části. Každou část navrstvěte ve tvaru šišky knedlíku na potravinovou folii (nebo na mokrou utěrku), tu zabalte a vložte do hrnce s vroucí vodou.

  14. Vařte 7 minut, poté otočte a vařte ještě dalších 7 minut.

  15. Knedlíky vyjměte z vody, rozbalte a nožem nakrájejte na plátky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!