Hovězí pupek z hájovny na „Šlajfu“ recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 1 kg hovězí pupek
- 1 ks velká cibule
- 10 dkg uzeného špeku
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 ks bobkový list
- 10 kuliček celý pepř
- 6 kuliček nové koření
- 1 špetka tymián
- 1/2 l silný zvěřinový vývar
- 1 dcl kvalitní červené víno
- 2 lžíce hladká mouka
- citrón
- cukr
- olej
- sůl
Postup Hovězí pupek z hájovny na „Šlajfu“
Postup přípravy receptu
-
Očištěný hovězí pupek nakrájím na cca 4 - 5 cm špalíčky, cibuli nakrájím nahrubo, špek nakrájím na kostičky.
Do nádoby nasypu cibuli, špek a vložím kousky pupku potřeného hořčicí.
Vše zasypu kořením.
Maso pak zaliji 1 dcl oleje, citrónovou šťávou a doliji zvěřinovým vývarem. To vše nechám přes noc v lednici uležet.
Ráno vyjmu maso z nádoby a na rozpáleném oleji jej nechám zatáhnou. Maso poté přeložím na vyhřátý talíř.
V kastrolu na výpeku osmažím cibuli a špek do zlatova.
Poté do kastrolu vrátím maso, zaliji nálevem z nádoby z nočního uležení, vínem a vše osolím. Vše zakryji a cca při 90°C nechám táhnout 4 hod.
Poté maso opatrně vyndám a uložím v teple.
Omáčku přepasíruji a pak zahustím hladkou moukou. Nechám krátce provařit. Dochutím solí, citrónem, příp. cukrem. Podávám s vařeným bramborem nebo s těstovinami.