Husokačka na majoránce a římském kmínu recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- husokachna
- kůže z husího krku
- sůl
- majoránka (stonky)
- 1/2 KL římský kmín
- 2 lžíce sádla
- nádivka:
- kachní játra
- 1 vejce
- 1 houska
- cca 1 dcl mléka
- hladkolistá petrželka
- sůl
- mletý bílý pepř
- muškátový oříšek
Postup Husokačka na majoránce a římském kmínu
Postup přípravy receptu
-
Opláchnutou husokachnu dobře očistíme (obereme všechna brka) a osušíme.
Dutinu kachny osolíme a vložíme stonky majoránky a zvenku osolíme a okmínujeme.
Pekáč vymažeme sádlem, přidáme stonky majoránky a vložíme husokachnu prsní částí dolů, podlijeme, přiklopíme a hodinu pečeme na 150°C.
Pak kachnu otočíme prsní části nahoru, podle potřeby podlijeme, přiklopíme, teplotu v troubě snížíme na 130°C a za občasného podlévání a polévání pečeme cca 3,5-4 hodiny.
Kachnu naporcujeme, v troubě zvýšíme teplotu na 180°C a 30-40 minut dopékáme dozlatova (na kůrčičku).
Nádivka: Housku a játra nakrájíme na kostičky. Žloutek oddělíme od bílku, rozšleháme v mléce, osolíme, opepříme, strouhneme oříšek, přidáme nakrájenou housku s játry a promícháme. Z bílku se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do směsi.
Nádivkou naplníme ze ¾ kůži z husího krku (při větším naplnění hrozí prasknutí) a zhruba v polovině pečení husokachny přidáme do pekáče. Kůži na užší straně uzavřeme párátkem a po naplnění uzavřeme jehlou na závitky.