Jablečný závin s mandlemi recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 500 g hladké mouky
- 250 g ztuženého tuku nebo 1 dcl oleje
- 180 ml vody
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- Náplň:
- 1 kg jablek (bez slupek a jadřinců nastrouhané nahrubo)
- cukr moučka
- mletá skořice
- lískové oříšky
- nasekané mandle podle potřeby (lze použít i hrozinky)
Postup Jablečný závin s mandlemi
Postup přípravy receptu
-
Na vál prosejem mouku, na ni nastrouháme tuk, nebo vlijeme olej, přidáme sůl, vodu a rychle zpracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku a dáme na chvíli odležet do lednice.
Do velké mísy nastrouháme nahrubo jablka, které jsme zbavili slupky a jadřinců. Pokud nechcete aby ze závinu vytekla šťáva, tak je vymačkáme.
Přidáme mandle, ořechy, hrozinky, cukr moučku a mletou skořici, vše dle vlastní chuti (pokud něco nemáme rádi, nepřidáváme..). Vše důkladně promícháme ve směs.
Těsto rozdělíme na půlku, vyválíme na dva pláty asi 30x40 cm.Při válení můžeme podsypávat.
Do tří čtvrtin naplníme směsí a zavineme, konce zahneme.
Závin přeneseme na plech, na který jsme položili pečicí papír.
Potřeme rozšlehaným vejcem (kdo nechce potírat nemusí, jde to i bez toho) a pečeme na 180 stupňů asi 30 - 35 minut. Krájíme vychladlé.
Nakonec posypeme moučkovým cukrem.