Jablečný závin s mandlemi recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

500 g hladké mouky
250 g ztuženého tuku nebo 1 dcl oleje
180 ml vody
špetka soli
1 vejce na potření
Náplň:
1 kg jablek (bez slupek a jadřinců nastrouhané nahrubo)
cukr moučka
mletá skořice
lískové oříšky
nasekané mandle podle potřeby (lze použít i hrozinky)

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejem mouku, na ni nastrouháme tuk, nebo vlijeme olej, přidáme sůl, vodu a rychle zpracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku a dáme na chvíli odležet do lednice.

  2. Do velké mísy nastrouháme nahrubo jablka, které jsme zbavili slupky a jadřinců. Pokud nechcete aby ze závinu vytekla šťáva, tak je vymačkáme.

  3. Přidáme mandle, ořechy, hrozinky, cukr moučku a mletou skořici, vše dle vlastní chuti (pokud něco nemáme rádi, nepřidáváme..). Vše důkladně promícháme ve směs.

  4. Těsto rozdělíme na půlku, vyválíme na dva pláty asi 30x40 cm.Při válení můžeme podsypávat.

  5. Do tří čtvrtin naplníme směsí a zavineme, konce zahneme.

  6. Závin přeneseme na plech, na který jsme položili pečicí papír.

  7. Potřeme rozšlehaným vejcem (kdo nechce potírat nemusí, jde to i bez toho) a pečeme na 180 stupňů asi 30 - 35 minut. Krájíme vychladlé.

  8. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!