Jelení kýta na víně recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- 170 g cibule (1 velká)
- 3 lžíce oleje
- 70 g mrkve
- 50 g kořenové petržele
- 100 g celeru
- 250 g jelení kýty
- sůl
- 2 lžičky rajského protlaku
- 1 lžička cukru
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 1 větší stroužek česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 350 ml červeného suchého vína
- větvička tymiánu
- 2 bobkové listy
- hovězí vývar, příp. voda
- něco přes 500 ml
Postup Jelení kýta na víně
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte olej a cibuli opékejte, dokud nezačne hnědnout. Kořenovou zeleninu pokrájejte na kostky (1,5 – 2 cm) a přidejte k cibuli. Za občasného míchání dále opékejte asi 10 – 15 minut, dokud nezačne zlátnout. Mezitím v hmoždíři rozdrťte nové koření s pepřem.
Kýtu nakrájejte na větší kusy a osolte. Zeleninu v hrnci nahrňte ke straně a maso vložte dovnitř. Opékejte, aby se maso po povrchu zatáhlo a nepustilo šťávu. Vyndejte maso z hrnce a k zelenině přidejte nadrcené koření, protlak, na plátky pokrájený česnek a cukr. Asi minutu míchejte, pak přidejte maso a opět promíchávejte asi minutu. Zaprašte moukou, promíchejte a zalijte vínem. Do kastrolu přidejte bobkový list s tymiánem. Přisolte. Za občasného míchání nechte víno zredukovat asi na polovinu. Poté zalijte teplým vývarem a pozvolna duste pod poklicí, dokud není maso měkké. Bude to trvat asi 2 hodiny. Během této doby je nutné omáčku míchat, aby se nepřipékala a případně podlívat vývarem či vodou.
Podávejte s pečivem nebo houskovým knedlíkem.