Jelení kýta na víně recept

Top Recepty, Jiné maso

Suroviny na recept

170 g cibule (1 velká)
3 lžíce oleje
70 g mrkve
50 g kořenové petržele
100 g celeru
250 g jelení kýty
sůl
2 lžičky rajského protlaku
1 lžička cukru
6 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
1 větší stroužek česneku
1 lžíce hladké mouky
350 ml červeného suchého vína
větvička tymiánu
2 bobkové listy
hovězí vývar, příp. voda
něco přes 500 ml

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte olej a cibuli opékejte, dokud nezačne hnědnout. Kořenovou zeleninu pokrájejte na kostky (1,5 – 2 cm) a přidejte k cibuli. Za občasného míchání dále opékejte asi 10 – 15 minut, dokud nezačne zlátnout. Mezitím v hmoždíři rozdrťte nové koření s pepřem.

  2. Kýtu nakrájejte na větší kusy a osolte. Zeleninu v hrnci nahrňte ke straně a maso vložte dovnitř. Opékejte, aby se maso po povrchu zatáhlo a nepustilo šťávu. Vyndejte maso z hrnce a k zelenině přidejte nadrcené koření, protlak, na plátky pokrájený česnek a cukr. Asi minutu míchejte, pak přidejte maso a opět promíchávejte asi minutu. Zaprašte moukou, promíchejte a zalijte vínem. Do kastrolu přidejte bobkový list s tymiánem. Přisolte. Za občasného míchání nechte víno zredukovat asi na polovinu. Poté zalijte teplým vývarem a pozvolna duste pod poklicí, dokud není maso měkké. Bude to trvat asi 2 hodiny. Během této doby je nutné omáčku míchat, aby se nepřipékala a případně podlívat vývarem či vodou.

  3. Podávejte s pečivem nebo houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!