Jemné tvarohové noky s ovocnou omáčkou recept

Top Recepty, Sladká jídla

Suroviny na recept

Nočky:
1 starší rohlík nebo houska, cca 42 g
1 měkký tvaroh 250 g
2 žloutky
citronová kůra dle chuti
20 g hodně změklého másla
cca 30 g hrubé mouky
2 bílky
špetka soli
Omáčka:
cca 500 g čerstvého ovoce (očištěné, vypeckované)
voda
1 vanilkový pudink
cukr dle sladkosti - kyselosti ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Starší rohlík nebo housku pokrájíme na malé kostičky. Tvaroh v misce rozmícháme s citronovou kůrou, žloutky a měkkým máslem dohladka. Přidáme a dobře vmícháme pokrájený rohlík. Mouky přisypeme tolik, aby nám vzniklo hutnější těstíčko, které zlehčíme vyšlehanými bílky se solí do sněhu.

  2. Z připraveného těsta vykrajujeme lžící po hraně misky nočky, které vhazujeme do vroucí vody a po vyplavání ješte krátce (cca dvě minuty) povaříme. Nejlépe je, když vyzkoušíme nejprve jeden noček na zkoušku a podle něj pak vaříme další.

  3. Nočky scedíme a v míse pokapeme máslem nebo pocukrujeme, aby se neslepily.

  4. Ovoce volíme dle sezóny - třešně, jahody, borůvky, broskve. Očištěné ovoce dáme do hrnce, osladíme, podlijeme troškou vody a krátce povaříme. Pak dle požadované hustoty přiléváme rozmíchaný pudink ve vodě a provaříme. Omáčku můžeme udělat i zastudena, kdy ovoce jen rozmixujeme a případně dosladíme. Ovoce můžeme i dochutit citronovou kůrou nebo skořicí.

  5. Nočky podáváme s ovocnou omáčkou a na talíř můžeme přidat i zakysanou smetanu, jogurt, šlehačku, zmrzlinu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!