Kapustový – kelový bochník recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 1 menší kapusta
- 1 střední cibule červená
- 3 větší houby
- 1 velká mrkev
- sůl
- pepř
- 3 stroužky česneku
- 250 g vařeného uzeného masa
- 3 čajové šálky uvařené rýže
- 3 celá vejce
- petrželka
- 1 kostka zeleninového bujónu
- strouhanka podle potřeby
- Libovolné dochucovadlo:
- oregano
- tymián
- mateřídouška
- směs na pizzu
- koření na zvěřinu
Postup Kapustový – kelový bochník
Postup přípravy receptu
-
Kapustu-kel dáme do variacej sa vody a po 5 minútach zchladíme studenou vodou. Bokom ponecháme asi 8 vonkajších listov a po odstránení hlúbika nakrájame na rezančeky.
Na oleji zpeníme cibuľu a pridáme kel, mrkvu narezanú na špalky, nakrájané huby a posolenú zmes necháme dusiť do odparenia vody (20 minút).
Do strednej misky vložíme uvařenu ryžu, na kocky nakrájané udené mäso, roztlačený cesnak, udusenú zmes (náš výtvor), nasekanú petržlenovú vňať a po schladnutí našlahané vajíčka.
Zmes premiešame, dosolíme, dokořeníme, pridáme ľubovolné dochucovadlo, pridal som zmes na pizzu“ a domiečame strúhankou, by to nebolo riedke.
Väčší cedník-sitko vysteleme utierkou a obložíme do kola odloženými kapustovými-kelovými listami (dá rozum, že stopkami hore) a naplníme namiešanou zmesou. Rohy utierky spolu krížom zaviažeme.
Zaviazanú kapustu-kel vložíme do vriacej sa vody, do ktorej sme pridali kocku bujónu a varíme cca 75 minút. Potom vybereme, necháme odkvapkať a možné je podávať bochník s parenou viedenskou knedľou a paradajkovou-rajčiakovou omáčkou (ja si dávam kôprovku s cesnakom – ni kysewú).