Kapustový – kelový bochník recept

Top Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny na recept

1 menší kapusta
1 střední cibule červená
3 větší houby
1 velká mrkev
sůl
pepř
3 stroužky česneku
250 g vařeného uzeného masa
3 čajové šálky uvařené rýže
3 celá vejce
petrželka
1 kostka zeleninového bujónu
strouhanka podle potřeby
Libovolné dochucovadlo:
oregano
tymián
mateřídouška
směs na pizzu
koření na zvěřinu

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu-kel dáme do variacej sa vody a po 5 minútach zchladíme studenou vodou. Bokom ponecháme asi 8 vonkajších listov a po odstránení hlúbika nakrájame na rezančeky.

  2. Na oleji zpeníme cibuľu a pridáme kel, mrkvu narezanú na špalky, nakrájané huby a posolenú zmes necháme dusiť do odparenia vody (20 minút).

  3. Do strednej misky vložíme uvařenu ryžu, na kocky nakrájané udené mäso, roztlačený cesnak, udusenú zmes (náš výtvor), nasekanú petržlenovú vňať a po schladnutí našlahané vajíčka.

  4. Zmes premiešame, dosolíme, dokořeníme, pridáme ľubovolné dochucovadlo, pridal som zmes na pizzu“ a domiečame strúhankou, by to nebolo riedke.

  5. Väčší cedník-sitko vysteleme utierkou a obložíme do kola odloženými kapustovými-kelovými listami (dá rozum, že stopkami hore) a naplníme namiešanou zmesou. Rohy utierky spolu krížom zaviažeme.

  6. Zaviazanú kapustu-kel vložíme do vriacej sa vody, do ktorej sme pridali kocku bujónu a varíme cca 75 minút. Potom vybereme, necháme odkvapkať a možné je podávať bochník s parenou viedenskou knedľou a paradajkovou-rajčiakovou omáčkou (ja si dávam kôprovku s cesnakom – ni kysewú).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!