Knedlíky - blbouni s klevelou recept
Top Recepty, Sladká jídlaSuroviny na recept
- Těsto:
- 500 g hrubé mouky
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 vejce
- 200 ml vlažného mléka
- trochu cukru (na kvásek)
- špetka soli
- meruňky (nebo jiné větší ovoce)
- Klevela:
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce mléka (smetany)
- cukr
- skořice
- 1 lžička škrobu
- trochu vody
- borůvky
- maliny (nebo jahody, rybíz)
Postup Knedlíky - blbouni s klevelou
Postup přípravy receptu
-
Kynuté těsto: uděláme kvásek (rozdrobené droždí, trochu mléka, trochu cukru), až vzejde, připravíme mouku do mísy, uděláme uprostřed jamku a tam vylijeme kvásek, pak přidáme vlažné zbylé mléko, vejce, špetku soli a těsto dobře uhněteme, přikryjeme a dáme kynout na teplejší místo na 1 hodinu.
Mezi kynutím připravíme klevelu: do kastrolu dáme ovoce, máslo, mléko (smetanu), cukr (jak kdo rád sladké) a skořici, vše uvedeme do varu a když jí máme rozvařenou a hustou, rozpustíme lžičku škrobu v malém množství vody, vlijeme do klevely, převaříme a je zahuštěná.
Po vykynutí těsta nakrájíme kusy podle ovoce, kterým budeme plnit, uděláme kulaté knedle a necháme ještě chvilku odpočinout. Zavařujeme do vařící vody a vaříme 5 minut přikryté a 5-10 minut odkryté podle velikosti (dělám je větší).
Knedlíky vyndaváme na talíře a hned roztrhneme, aby vyšla pára a polijeme klevelou, čím víc, tím líp. Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou! Ty plněné prý jsou pro požitkáře - tak asi jsme požitkáři, já je plním!!