Kořeněný mirabelkový džem recept
Top Recepty, ZavařeninySuroviny na recept
- 1 kg mirabelek
- 5 hřebíčků
- kousek celé skořice
- 1 lžička kyseliny citronové
- voda dle potřeby
- krupicový cukr dle potřeby
- 1 pektogel nebo gelfix
- 1 vanilkový cukr
- kousek čerstvého zázvoru
- 50 ml rumu
Postup Kořeněný mirabelkový džem
Postup přípravy receptu
-
Dobře vyzrálé mirabelky opláchneme, přidáme k nim do velkého kastrolu hřebíček, skořici, kyselinu citronovou a zalijeme vše vodou, aby ovoce bylo ponořené.
Obsah hrnce přivedeme k varu a ovoce rozvaříme za občasného promíchání na kaši asi 30 minut.
Horkou směs s peckami propasírujeme přes cedník, pyré odvážíme, vrátíme do hrnce a přidáme do něj stejné množství cukru (1:1).
Opět vše přivedeme k varu a chvilku povaříme.
Přidáme pektogel smíchný s trochou cukru a vanilkovým cukrem, necháme přejít varem, na talířku provedeme želírovací test. Pokud se trocha po chvílce přestane roztékat, tak je džem hotový.
Pak vmícháme strouhaný zázvor, rum a horký plníme do vypařených sklenic, zavíčkujeme a sterilizujeme při 80 stupních asi 20 minut.