Kynutý koláč s jablečnou náplní recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
20 g droždí
200 ml vlahého mléka
50 g rozpuštěného másla
1 lžíce rumu
1 žloutek
sůl- špetka
1 vanilkový cukr
citronová kůra dle chuti
Dále:
1 - 1,5 kg očištěných jablek, dle šťavnatosti
skořice - mletá
cukr krupice dle chuti
citronová šťáva z půlky citronu
rozinky nebo brusinky dle chuti
vanilkový pudink (nemusí být)
hrnek drobenky
olej nebo máslo

Postup přípravy receptu

  1. Mouky nasypeme do mísy, přidáme citronovou kůru, sůl, vanilkový cukr a vše promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme droždí a přidáme polovinu vlahého mléka. V důlku droždí zamícháme na řídkou kašičku, ze které necháme pod utěrkou vzejít kvásek.

  2. Poté do mísy přidáme rum, vlažné máslo se zbylým mlékem a vše vymícháme dohladka. Opět zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme krátce přes půl hodinky odpočinout, kynout, kdy v polovině času ještě jednou těsto prohněteme.

  3. Jablečná náplň: očištěná jablka hrubě nastrouháme do kastrólu, přidáme citronovou šťávu, skořici a cukr dle chuti. Pokud máme jablka moučnatější, přidáme i trošku vody a vše za občasného promíchání asi 5-10 minut podusíme pod poklicí. Kdo rád rozinky nebo brusinky, může jich hrst přihodit do jablek a podusit společně. Pokud chceme náplň krémovější, přidáme ke strouhaným jablkům před koncem dušení, plnější lžíci vanilkového pudinku rozmíchanou v deci studené vody.

  4. Těsto rozprostřeme do koláčové formy o průměru cca 33 cm, kterou buď vyložíme pečícím papírem, který pokapeme olejem nebo formu rovnou olejem nebo máslem vymažeme.

  5. Na těsto naneseme do pokojové teploty zchladlou jablečnou náplň, kterou posypeme drobenkou umíchanou z polohrubé mouky, moučkového cukru se lžící vanilkového nebo skořicového cukru a másla. Do drobenky můžeme přidat nasekané ořechy nebo plátky mandlí. Takto připravený koláč necháme před pečením krátce (postačí 5 minut) odpočinout.

  6. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů do zezlátnutí okrajů koláče a drobenky. Pokud budeme péct v remosce, není nutné krátké kynutí před pečením.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!