Ma'alubi - obraceny hrnec s lilkem a kurecim masem recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 1/2 kg lilku
- 1/2 kg vykostěných kuřecích stehen
- 2 cibule
- 4 hrste sterilované cizrny
- 2 hrnky ryze (1 hrnek = 200 ml)
- 1 lžička mletého nového koření
- špetka sušeného šafránu
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- trocha hladké mouky
- olivový olej
- pepř
- sůl
Postup Ma'alubi - obraceny hrnec s lilkem a kurecim masem
Postup přípravy receptu
-
Ryzí dobře propláchneme, necháme okapat, přidáme kardamon, nové koření, šafrán - promícháme a na trošce oleje (na pánvi) opečeme.
Neoloupaný lilek nakrájíme na plátky (cca 1 cm), posolíme a necháme 20 minut vypotit. Poté ubrouskem osušíme, obalíme v mouce a osmažíme na pánvi dozlatova.
Cibulí nakrájíme na kostičky, na oleji necháme zesklovatět, přidáme na větší kousky pokrájené maso a krátce orestujeme (necháme zatáhnout). Osolíme, opepříme.
Do vyššího hrnce dáme nejprve masovou směs, poté poklademe plátky osmaženého lilku, posypeme cizrnou a nakonec přisypeme opraženou rýží. Nemícháme. Jednotlivé vrstvy dobře prosolíme.
Přidáme studenou vodu, tak 2 cm nad úroveň rýže a pod pokličkou (na mírném ohni) dusíme doměkka, cca 50 minut. Podle potřeby dále podléváme.
Po uplynuti doby sundáme poklicí, hrnec přikryjeme větším podnosem nebo talířem, obrátíme dnem vzhůru a necháme tak 20 minut odpočívat. Poté hrnec opatrně odděláme.
Podáváme se zeleninovým salátem a kopečkem zakysané smetany.