Měkoučké čokoládové pracny upečené na poslední chvíli recept

Top Recepty, Cukroví

Suroviny na recept

200 g hladké mouky
167 g másla pokojové teploty
167 g moučkového cukru
80 g lískových oříšků (namletých)
1,5 lžíce kakaa
1 celé rozšlehané vejce
100 g čokolády (čím kvalitnější, tím budou pracny lépe chutnat)
½ kávové lžičky mleté skořice
4 kuličky nového koření (namlít)
3 ks hřebíčku (namlít)
3 polévkové lžíce smetany na rozpuštění čokolády ve vodní lázni

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme všechny sypké suroviny (mouku, cukr, oříšky, koření, kakao) a promícháme. Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo a rozšlehané vajíčko.

  2. Nyní si připravíme vodní lázeň. Skleněnou misku vložíme do kastrůlku s horkou vodou tak, aby dno misky bylo lehce nad hladinou. Voda by neměla nikdy vařit. Do misky nalijeme 3 lžíce smetany a nalámeme čokoládu. Metličkou mícháme, až se čokoláda rozpustí. Netrvá to dlouho. Rozpuštěnou, ne úplně horkou čokoládu, vlijeme do misky se surovinami a vypracujeme kompaktní těsto. Nejlépe to jde rukama. POZOR: oproti jiným těstům, například na linecké koláčky nebo vanilkové rohlíčky, je toto těsto měkčí a lepivější. Nelekejte se, že jste udělali něco špatně. Tak je to v pořádku.

  3. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme vychladit do druhého dne. Kousky těsta, kuličky, lehce obalujeme hladkou moukou a vtlačujeme do formiček. Formičky nevymazáváme. Prostředek promáčkneme palcem. Formičky nenaplňujeme až po okraj, spíše do poloviny a palcem těsto přitiskněte k okrajům, aby zůstal uprostřed důlek. Přeplněné formičky jdou hůře vyklopit. Já používám menší tvary formiček, jdou lépe vyklopit.

  4. Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C. Menší tvary 10-11 minut a větší 12-13 minut. Z uvedeného množství jsou 2 velké plné plechy. A jak poznáme u hnědého těsta, kdy je upečeno? Lehce. Stačí pozorovat průběh pečení. Povrch těsta ve formičce se nejprve leskne a pak postupně od okrajů začíná matnět. Když zmatní celá plocha formičky, je upečené.

  5. Plech s upečenými čokoládovými pracnami přemístěte na chladné místo. Kdybyste chtěli horké kousky z formiček vyklápět, polámaly by se. Vyklopené tvary obalujeme v moučkovém cukru, promíchaném s vanilkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!