Mřížkový koláč s vitamínem mládí (C) recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

150-180 gramů hladké přesáté mouky
100 gramů Hery
1 žloutek
zrnko soli
lžička citronové kůry
40 gramů moučkového cuku
1,5 polévkové lžíce citronové šťávy
Náplň:
1 tvaroh (polotučný)
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
1 žloutek
na špičku nože muškátový oříšek
na špičku nože skořici
1 celý biocitron
1 polévková lžíce marmelády např. rybízová

Postup přípravy receptu

  1. Prosijeme hladkou mouku s moučkovým cukrem. Přidáme změklou Heru a vypracujeme těsto.

  2. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme do ledničky asi na 2 hodiny. Není to podmínkou, ale tajemství jeho křehkosti je právě v tom, že ho necháme v ledničce odpočívat.

  3. Připravíme si náplň a to tak, že smícháme tvaroh s cukrem moučkovým, vanilkovým, žloutkem, přidáme muškátový oříšek, skořici.

  4. Troubu předehřejeme na 180°C. Po zhruba dvou hodinách vyndáme z lednice těsto. Vyválíme nebo přímo natvarujeme do formy na koláč. Kousek těsta si necháme, abychom měli z čeho udělat mřížku.

  5. Těsto zpracované v koláčové formě potřeme mírně jednou lžící marmelády, nejlepší je nějaká pikantní, např. dávám rybízovou nebo citronovou mám-li.

  6. Poté dáme vrstvu tvarohu, rozetřeme směrem od středu ke krajům. Na vrstvu tvarohu dáme několik koleček na velmi tenké plátky nakrájeného citronu - biocitronu.

  7. Nyní zbytek těsta vyválíme a radýlkem uděláme proužky pro mřížku na koláč. Proužky natvarujeme na koláč a dáme do předhřáté trouby péci asi tak na 25 minut. Protože je to malý koláček dávám většinou do remosky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!