Nedozrálá rajčata v čalamádě recept

Top Recepty, Zavařeniny

Suroviny na recept

1 díl rajčat (nedozrálých)
1 díl čerstvých paprik (masitých)
1 díl cibule
1 díl hlávkového zelí
Nálev:
4 litry vody
3/4 litru octa
300 g cukru
120 g soli
30 ks cukerinu (umělé sladidlo)
15 ks nového koření
15 ks pepře
5 ks hřebíčku
1 lžička hořčičného semínka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme nálev. Svaříme vodu, přidáme ocet, cukr, sůl a koření, necháme projít varem, vypneme a pod pokličkou necháme louhovat.

  2. Zeleninu očistíme, oloupeme a do větší mísy krájíme cibuli a rajčata na plátky, papriku na hranolky a zelí na jemné proužky.

  3. Vše společně v míse promícháme, plníme do sklenic, zalijeme teplým a přecezeným nálevem (já necedím, koření se většinou usadí na dně), zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 90°C.

  4. Množství nálevu vyjde přibližně na 14 sklenic o obsahu 720 ml, je to orientační počet, záleží jak velké sklenice použijete, jak moc sklenice naplníte a upěchujete zeleninu.

  5. Množství a poměr zeleniny je možné kombinovat libovolně, podle toho co máme zrovna k dispozici nebo podle toho co máte rádi.

  6. Použila jsem 2 hlávky zelí, 3/4 kila cibule, 6 velkých paprik a asi 30 ks nedozrálých rajčat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!