Nejlepší vyprošťovací česnečka recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- česnek (6 stroužků na 1/2 l vody)
- cibule
- brambory
- vajíčko
- bujon
- sůl
- pepř
- majoránka
- sádlo
- kmín (vše dle oka tzv. bez míry - pro nekuchaře: menší cibule cca na litr a půl l vody)
Postup Nejlepší vyprošťovací česnečka
Postup přípravy receptu
-
Velký hrnec, na sádle osmažíme cibuli dozlatova a zalijeme vodou, přidáme dvě kostky bujónu (já používám hlavně slepičí), cca 10 minut by měl bujón přejít varem. Přidáme rozdrcenou majoránku a zeslabíme.
Mezitím si oškrábané, na menší kousíčky, rozkrájené brambory uvaříme. Samozřejmě brambory vaříme osolené a pokmínované. Až jsou brambory poloměkké, postupně je přendáme do velkého hrnce, i s kmínem (brambory pouští škrob a nedocílili bychom takové dobré chuti, kdybychom je vařili společně s vývarem).
Promícháme, dáme půl lžíce sádla a přidáme rozmíchané vajíčko (i dvě dle množství vývaru) a mícháme a mícháme a by vajíčko bylo pěkně roztahané.
Ochutíme pepřem, hodně, a solí. Cca ještě 2 minuty povaříme a vypínáme z ohně. Až po té přidáváme nalisovaný česnek (cca na 1/2 litru dávám 6 stroužků, záleží i na vůni česneku).
Jde podávat i se sýrem, dle zkušenosti nedoporučuji sýr dávat do polívky, vždy první na talířek a zalít. Můžeme přidat i snopek zelené na drobno nakrájené cibulky.