Nejlepší vyprošťovací česnečka recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

česnek (6 stroužků na 1/2 l vody)
cibule
brambory
vajíčko
bujon
sůl
pepř
majoránka
sádlo
kmín (vše dle oka tzv. bez míry - pro nekuchaře: menší cibule cca na litr a půl l vody)

Postup přípravy receptu

  1. Velký hrnec, na sádle osmažíme cibuli dozlatova a zalijeme vodou, přidáme dvě kostky bujónu (já používám hlavně slepičí), cca 10 minut by měl bujón přejít varem. Přidáme rozdrcenou majoránku a zeslabíme.

  2. Mezitím si oškrábané, na menší kousíčky, rozkrájené brambory uvaříme. Samozřejmě brambory vaříme osolené a pokmínované. Až jsou brambory poloměkké, postupně je přendáme do velkého hrnce, i s kmínem (brambory pouští škrob a nedocílili bychom takové dobré chuti, kdybychom je vařili společně s vývarem).

  3. Promícháme, dáme půl lžíce sádla a přidáme rozmíchané vajíčko (i dvě dle množství vývaru) a mícháme a mícháme a by vajíčko bylo pěkně roztahané.

  4. Ochutíme pepřem, hodně, a solí. Cca ještě 2 minuty povaříme a vypínáme z ohně. Až po té přidáváme nalisovaný česnek (cca na 1/2 litru dávám 6 stroužků, záleží i na vůni česneku).

  5. Jde podávat i se sýrem, dle zkušenosti nedoporučuji sýr dávat do polívky, vždy první na talířek a zalít. Můžeme přidat i snopek zelené na drobno nakrájené cibulky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!