Ohnivá lorna recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

2 kg vepřové krkovice nebo (lépe) bůček (pro chlapy) a třeba plec (pro dámy)
2 sklenice leča (mám domácí)
4-5 feferonek nebo 2 lžičky harissy (feferonková pasta)
(nebo dle chuti čerstvé papriky)
sůl
pepř
1/2 l černého piva (ale i světlé desítky)
2 velké cibule
4-6 stroužků česneku
olej
300 g anglická slaniny v celku,
(kdybych ji nezapomněla doma v ledničce)
další dochucení podle každého, méně je ovšem více

Postup přípravy receptu

  1. Začněte 3 dny předem. Maso nakrájejte na kusy větší než na guláš, (asi jako na moravského vrabce). Osolte, opepřete, trošku polijte olejem, promíchejte, namačkejte do misky, aby tam bylo co nejméně vzduchu a dobře vzduchotěsně přikryté nechte v chladničce do dne D.

  2. Do lorny nalijte lečo, přidejte na kusy nakrájené cibule a oloupaný česnek. Máte-li, přidejte větší kostky anglické slaniny. Maso vyndejte z misky a promíchejte s harissou nebo nasekanými feferonkami. Kusy masa rozložte do lorny. Poházejte nakrájenými paprikami, podlijte pivem, zakryjte a pečte nad dřevěným uhlím nebo tvrdým dřevem asi 2 - 2,5 hodiny.

  3. Oheň nesmí pálit moc. V průběhu pečení kontrolujte, podlévejte pivem, později už jen vodou podle potřeby. Na dně se vytvoří zahoustlá šťávička. Maso by se mělo téměř rozpadat, pak je to ono. Má lehce uzenou chuť, je pečené i dušené...balada

  4. Podávejte s chlebem a chlazeným pivem. Má to říz.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!