Panenka v listovém těstě - pikantní recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

1 ks vepřová panenka 
mletý černý pepř
1 balíček listové těsto
NA POTŘENÍ:
1 vejce
OMÁČKA:
5 stroužků česneku
2 dlc kečupu 
2 - 3 lžic dijonské hořčice já dala kremžskou
tymián
sůl
1 ks cibule

Postup přípravy receptu

  1. Větší cibuli nakrájíme nadrobno. Můžeme přidat i česnek. Cibuli a česnek lehce orestujeme na másle. (použila jsem olivový olej). Přidáme kečup nebo rajčatový protlak, dvě lžíce francouzské nebo nějaké ostřejší hořčice (ideálně hrubozrnná).

  2. Omáčku osolíme a podle chuti okořeníme tymiánem nebo worcesterskou omáčkou. Je lepší, když je omáčka pikantnější, protože dává chuť masu i těstu. Směs vyvaříme do konzistence omáčky a necháme vychladnout.

  3. Panenku odblaníme, osolíme a lehce opepříme. Na rozválené listové těto naneseme vychladlou směs a rozetřeme ji do dvou třetin, přičemž necháme asi 2 cm od okraje bez směsi.

  4. Do středu položíme panenku. Můžeme ji podélně rozříznout na dva kusy. Při pečení se stáhne a byla by jen na středu. Rozšleháme si jedno menší vajíčko a tím potřeme okraje bez směsi.

  5. Panenku zavineme do těsta se směsí. Těsto neutahujeme. Je lepší spíš na volno. Bude se péct a nabude. Okraje zahneme dovnitř a svineme poslední třetinu těsta bez směsi. Panenku v listovém těstě položíme na plech vyložený pečícím papírem švem dolů.

  6. Potřeme ji zbylým vejcem, posypeme sezamovým semínkem, hrubozrnnou solí (případně kmínem nebo i barevným nadrceným pepřem). Vepřovou panenku v listovém těstě vložíme do předehřáté trouby na 180°C na 20-30 minut. Případně po 15 minutách ztlumíme na 160°C.

  7. Je to podle trouby. Když je těsto zlatavé, máme hotovo. Jestliže chceme panenku zcela propečenou, necháme ji v troubě celých 30 minut. Ale to se mi u panenky zdá škoda. Po 20 minutách to vytáhneme s růžovým středem, což je podle mého ideální volba.

  8. Vepřovou panenku v listovém těstě necháme ještě asi 5-10 minut vydechnout a poté můžeme podávat. Panenka se dá podávat později studená. Nakrájená na plátky jako jednohubka. Na jednohubku je pokrm ale lehce pracnější.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!