Parmský zapékaný lilek / baklažán recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 2 lilky
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 3-4 stroužky česneku
- 1 konzerva loupaných rajčat
- 1 hustý rajský protlak (stačí menší)
- bazalka sušená
- bazalka čerstvá (pokud máte hodně čerstvé, tak dejte jen čerstvou)
- 1 PL krystalového cukru
- sůl
- pepř
- 2 ks Mozzarelly
- 70 g Parmazánu
- mouka na obalování
- olej olivový extra virgin
Postup Parmský zapékaný lilek / baklažán
Postup přípravy receptu
-
Baklažány a cukinu umyjeme, pokrájame na kolieska, posolíme a necháme vypotiť. Zatiaľ na oleji orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme polovicu cukiny pokrájanej na hranolky a osolíme, okoreníme. Po chvíli pridáme paradajky, pretlak a cukor. Necháme podusiť domäkka.
Vypotené kolieska baklažánov i cukiny opláchneme, osušíme a rozložíme si ich na doske. Znova osolíme, jemne a pokoreníme. Vyobraciame ich v múke a kladieme do rozpáleného oleja opekať.
Do zapekacej misy dáme vrstvičku pripravenej omáčky, na ňu poukladáme opečené kolieska baklažánov a cukiny. Na ne uložíme zopár rezov mozzarelly alebo použijeme postrúhanú mozzarellu. Sypneme bazalkou a parmezánom.
Takto urobíme 3 - 4 vrstvy, posledná vrstva bude opäť rajčinová omáčka posypaná zvyšným parmezánom. Dáme zapekať na 180°C asi 20 min.