Parmský zapékaný lilek / baklažán recept

Top Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny na recept

2 lilky
1 cuketa
1 cibule
3-4 stroužky česneku
1 konzerva loupaných rajčat
1 hustý rajský protlak (stačí menší)
bazalka sušená
bazalka čerstvá (pokud máte hodně čerstvé, tak dejte jen čerstvou)
1 PL krystalového cukru
sůl
pepř
2 ks Mozzarelly
70 g Parmazánu
mouka na obalování
olej olivový extra virgin

Postup přípravy receptu

  1. Baklažány a cukinu umyjeme, pokrájame na kolieska, posolíme a necháme vypotiť. Zatiaľ na oleji orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme polovicu cukiny pokrájanej na hranolky a osolíme, okoreníme. Po chvíli pridáme paradajky, pretlak a cukor. Necháme podusiť domäkka.

  2. Vypotené kolieska baklažánov i cukiny opláchneme, osušíme a rozložíme si ich na doske. Znova osolíme, jemne a pokoreníme. Vyobraciame ich v múke a kladieme do rozpáleného oleja opekať.

  3. Do zapekacej misy dáme vrstvičku pripravenej omáčky, na ňu poukladáme opečené kolieska baklažánov a cukiny. Na ne uložíme zopár rezov mozzarelly alebo použijeme postrúhanú mozzarellu. Sypneme bazalkou a parmezánom.

  4. Takto urobíme 3 - 4 vrstvy, posledná vrstva bude opäť rajčinová omáčka posypaná zvyšným parmezánom. Dáme zapekať na 180°C asi 20 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!