Piškotový nepečený dortík s jablky a mátou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- balíček dětských piškotů
- 3-4 křehká jablka
- celkem 400 ml jablečného moštu (150 ml + 250 ml)
- 2 vaničky plnotučného tvarohu (celkem 500 g)
- 200 g bílého jogurtu řeckého typu
- 200 ml smetany ke šlehání (nejlépe rostlinné)
- 1 Galaretka Jablko-máta
- cukr podle chuti
- několik lístků čerstvé máty
Postup Piškotový nepečený dortík s jablky a mátou
Postup přípravy receptu
-
Vhodnou formu (já jsem použila rozevírací dortovou) vysteleme potravinovou folií nebo pečícím papírem. Nasypeme vrstvu piškotů tak, aby zakryly dno.
Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Odměříme 150 ml jablečného moštu a jablka v něm chvíli povaříme. Stačí 2-3 minuty, jen aby změkla, ale nerozvařila se. Povařená jablíčka i s nálevem rovnoměrně rozprostřeme na piškoty.
Zbývajících 250 ml moštu přivedeme k varu a v horkém rozpustíme Galaretku. Nevaříme! Necháme vychladnout.
Ušleháme šlehačku, přidáme tvaroh a jogurt a ještě chvíli společně šleháme. Poté pomalým pramínkem přilijeme chladnou Galaretku, přihodíme pár nadrobno nakrájených mátových lístků a vše opatrně, ale důkladně promícháme. Podle chuti můžeme dosladit (já jsem použila už jen jednu PL cukru, Galaretka je dost sladká).
Tvarohovou směs nalijeme do formy na piškoty a jablka, formou párkrát klepneme o stůl, abychom vytěsnili případné vzduchové bubliny a náplň se dostala mezi piškoty. Dortík dáme do lednice nejméně na 2 hodiny ztuhnout, ještě lépe je nechat ho přes noc.
Po důkladném zatuhnutí uvolníme dort z formy a podáváme ho vychlazený, dozdobený mátou, plátky jablíček, šlehačkou....