Placky pana lesního recept

Top Recepty, Slané pečivo

Suroviny na recept

Rozkvas:
200 g vody
50 g žitné chlebové mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
30 g kvásku
Těsto:
hotový rozkvas
200-210 g vody z vařených sušených hub
300 g hladké mouky
1-2 lžíce pšeničných otrub
10 g soli
trocha drceného kmínu
80-100 g anglické slaniny (uzeného bůčku)
2 velké stroužky česneku
hrst sušených hub
Po upečení:
2-4 lžíce sádla
2 stroužky česneku
V rozpuštěném sádle rozmícháme rozetřený česnek a hotové, upečené placky jím můžeme potřít.

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas smícháme dohromady a zakryté v míse necháme asi 12-14 hodin vykynout. Sušené houby uvaříme ve vodě, vodu slijeme a vychladlou použijeme do těsta. Houby nasekáme na menší kousky. Slaninu pokrájíme na drobno a na pánvi vyškvaříme. Před stáhnutím z tepla do pánve přihodíme i na nudličky nakrájený česnek a jen krátce osmahneme.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme mouku a vodu z hub, promícháme a necháme 30 mniut odpočinout - proběhne autolýza (mouka bobtná a lépe se vyvíjí lepek). Přidáme houby, sádlo i s česnekem a slaninou, sůl a kmín a vymísíme těsto, které necháme asi 30-45 minut rozkynout.

  3. Lžící namáčenou v hrnečku s vodou z těsta vykrajujeme kousky (9-12), ukládáme je na plech a roztlačíme do vyšší placky. Na plechu necháme asi 60-90 minut nakynout, můžeme je i s plechem vsunout do igelitového pytle nebo aspoň uložit do trouby, kde neoschnou.

  4. Vykynuté placky můžeme sypnout kmínem a upečeme je ve vyhřáté troubě při 220°C přibližně 20-25 minut. Hotové, ještě horké můžeme placky potřít sádlem smíchaným s rozetřeným česnekem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!