Polévka se sýrovými knedlíčky podle Claudie recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 1 lžíce másla (přepuštěné nebo s 1 lžičkou oleje)
- 100 g mrkve
- 50 g celeru
- 50 g petržele
- 1 lžíce sušené polévkové směsi bez konzervantů
- vývar zeleninový nebo masový
- Na knedlíčky:
- 100-150 g čerstvého sýru
- 1 malé vejce
- nasekaná petrželová nať nebo pažitka
- sůl
- pepř
- muškátový květ nebo oříšek
- dle potřeby jemně nastrouhaná strouhanka
Postup Polévka se sýrovými knedlíčky podle Claudie
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme a nakrájíme na julienne nebo kostičky (můžeme přidat i jinou zeleninu). Do hrnce dáme rozehřát máslo, přidáme zeleninu a chvilku restujeme. Zalijeme vývarem (zredukovaný mám v mrazáku), dolijeme do 1 litru vodou, promícháme a přivedeme k varu.
Zatím dáme do misky rozmačkaný čerstvý sýr, přidáme vejce, sůl, koření, špetku muškátového květu nebo dvě strouhnutí oříšku, trochu zelené nasekané natě nebo pažitky a dobře promícháme. Podle potřeby postupně přidáváme prosátou strouhanku, až vytvoříme těsto, ze kterého půjdou dělat knedlíčky.
Uděláme knedlíčky velikosti cca 3 cm (9 ks), nejlépe vlhkou rukou, a vložíme do polévky povařit cca 5-7 minut (podle velikosti).
Na talíře vložíme knedlíčky, zalijeme polévkou a přidáme bylinky dle chuti (libeček, petržel, pažitka, celerová nať apod.).