Pomerančová marmeláda recept

Top Recepty, Zavařeniny

Suroviny na recept

1 kg pomerančů
(pokud možno chemicky neošetřených-jinak pořadně umytých)
1 citrón
1.8 kg cukru

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce (nejlépe 5 litrů či více) odměřte 2,25 litru vody. Rozpulte veškeré pomeranče a citrón a vymačkejte z nich šťávu. Zrníčka nevyhazovat! Nakrájejte poloviny pomerančů a citrón na půl a po té na tenké proužky a přidejte do vody.

  2. Z vymačkaného džusu vyberte zrníčka a dejte do gázy. Veškerý džus a vše ostatní co se vymačkalo přidejte do vody k nakrájeným pomerančům - šťávu i dužinu co se vymačkala. Zrníčka obsahují pektin ale nejsou chutná na kousání, proto se dávají do gázy aby se jednoduše vydělala a nemusela se lovit.

  3. Vše přiveďte k varu a vařte na slabém ohni po dobu dvou hodin (bez pokličky) - dokud to nebude krásně měkké - potřebuje to sem tam zamíchat a sem tam dolít vodu aby byla hladina zhruba stejná jako při začátku vaření.

  4. Po vaření vytáhněte gázu se semínky, vyždímejte jej a odložte. Není už dále potřeba. Do takhle uvařené kůry a šťávy přidejte veškerý cukr. Dejte na vysoký plamen - musí to dosáhnout vysoké teploty na rozpuštění cukru a také na odpařeni přebytečné vody.

  5. Po nějaké době to začne bublat skoro jako když děláte karamel - velké bílé bubliny. Po té co to dosáhne vysoké teploty tak nechte bublat po 20 minut a sem tam zamíchat.

  6. Do ledničky si dejte malý talířek a po 20 minutách bublání na něj dejte kousek marmelády a uvidíte jakou má hustotu, když se zchladí. Podle toho se rozhodnete zda-li je to pro vás vyhovující či zda-li to chce ještě pár minut vařit. Tahle marmeláda není tuhá jako jelly, ale má konzistenci zhruba jako med.

  7. Můžete to pak plnit do sklenic tak jak to je nebo jako já vydělat zhruba polovinu uvařené kůry ven a nakrájet na drobno a vrátit do hrnce, zamíchat a pak plnit sklenice.

  8. Pro ty co budou krájet tak to pak musíte nechat zavařit v troubě na nízkou teplotu po dobu 5 minut či jak jste zvyklí. Ti co plní sklenice zrovna uvařenou marmeládou, tak stačí uzavřít víčko a otočit dnem nahoru a nechat vychladnout. Samo se to utěsní.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!