Potrnčené podplameňáky recept

Top Recepty, Sladká jídla

Suroviny na recept

Rozkvas:
30 g žitného kvasu
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody
Těsto:
170 g vody
350 g pšeničné chlebové mouky
drcený kmín
1-1,5 kl soli
Na potření:
povidla

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas umícháme a necháme asi 10 hodin kvasit. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme v teple místnosti 1-2 hodiny kynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na kousky - asi nebudete dělat podplameňáků tolik, klidně z půlky těsta vytvarujte dalamánky a kousky z druhé půlky těsta rozválejte na placku o průměru cca 15 cm. Necháme v teple nakynout (asi hodinu, dvě, podle okolní teploty i síly kvásku).

  3. Podplamenice potřeme silnější vrstvou švestkových povidel, okraje jim potřeme vodou. Vodou potřeme i dalamánky a plech dáme péct do rozehřáté trouby dorůžova. Po upečení je dobré okraje podplameňáků potřít rozpuštěným máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!