Pražské koláče od Terezky recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
1/2 kg hladké mouky
špetka soli
10 dkg cukru
2 žloutky
1/4 l mléka
5 dkg droždí
1,5 dcl oleje
Drobenka:
máslo
cukr
hrubá mouka
vanilkový cukr
skořice
Žloutkový krém:
1 l mléka
4 vanilkové pudinky
6 lžic cukru
1 tvaroh
1 smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: připravíme si kvásek z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, žloutky, přidáme vzešlý kvásek, olej a zbytek mléka. Důkladně propracujeme a necháme těsto vykynout.

  2. Žloutkový krém: Uvařit pudink z mléka, pudinků a cukru. Po vychladnutí stáhnout škraloup, vyšlehat s 1 tvarohem a smetanou.

  3. Po vykynutí těsta tvoříme asi 8mi dekové bochánky, dáme na plech vyložený pečícím papírem po 6 kusech na plech, aby se neslepily a necháme ještě 15 minut kynout.

  4. Potom je lehce rukou zploštíme, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme skořicovou drobenkou.

  5. Pečeme při teplotě 180°C do zlatova.

  6. Po vychladnutí koláče rozkrojíme a plníme žloutkovým krémem. Přiklopíme, pocukrujeme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!