Pražské koláče od Terezky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 1/2 kg hladké mouky
- špetka soli
- 10 dkg cukru
- 2 žloutky
- 1/4 l mléka
- 5 dkg droždí
- 1,5 dcl oleje
- Drobenka:
- máslo
- cukr
- hrubá mouka
- vanilkový cukr
- skořice
- Žloutkový krém:
- 1 l mléka
- 4 vanilkové pudinky
- 6 lžic cukru
- 1 tvaroh
- 1 smetana ke šlehání
Postup Pražské koláče od Terezky
Postup přípravy receptu
-
Těsto: připravíme si kvásek z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, žloutky, přidáme vzešlý kvásek, olej a zbytek mléka. Důkladně propracujeme a necháme těsto vykynout.
Žloutkový krém: Uvařit pudink z mléka, pudinků a cukru. Po vychladnutí stáhnout škraloup, vyšlehat s 1 tvarohem a smetanou.
Po vykynutí těsta tvoříme asi 8mi dekové bochánky, dáme na plech vyložený pečícím papírem po 6 kusech na plech, aby se neslepily a necháme ještě 15 minut kynout.
Potom je lehce rukou zploštíme, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme skořicovou drobenkou.
Pečeme při teplotě 180°C do zlatova.
Po vychladnutí koláče rozkrojíme a plníme žloutkovým krémem. Přiklopíme, pocukrujeme a podáváme.