Rajská polévka speciál se zeleninou recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

0,5 kg hovězího žebra
1 l rajčatového džusu
1 kostka hovězího bujónu
1 kostka zeleninového vývaru
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
1 maličká cuketa
2 listy kapusty hlávkové
1 stonek libečku s listy
3 mrkve
1 hrst oregána
několik lístků bazalky
1 kořen petržele
svazek zelené petrželky
10 cm špalík pórku
pepř čerstvě mletý podle chuti
2-3 rajčata
necelý hrnek zelených fazolí
5 lžic pohanky (může se nahradit rýží, jáhlami atd)
sůl
1,5 l vody
3-4 lžíce olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce, (třeba i tlakového,) vložíme maso (hovězí žebro), stonek libečku, 1/2 petržele, jeden stonek řapíkatého celeru, oloupanou cibuli a rozkrojenou mrkev. Vhodíme obě kostky vývaru. Zalijeme vodou a vaříme nejprve na velkém, posléze na malém plameni do měkka. Je-li třeba, přilijeme vodu.

  2. Mezitím si připravíme ostatní ingredience. Pórek na tenká kolečka, mrkve na tenké nudličky, zbytek petržele na malé kostičky, kapustu na proužky, cuketa a rajská na kostičky, řapíky na 1/2 cm kousky (řapíky zbavuji vláken, jde to dobře- viz obrázek vláken). Zelené fazolky mražené necháme celé (můžou se samozřejmě vynechat, pokud je někdo nejí). Čerstvým luskám odstraníme vlákno a pokrájíme asi na 2 cm kousky. Mimo rajských osmahneme na oleji. Pohanku uvaříme zvlášť podle návodu.

  3. Mezitím se uvařilo maso, které vyndáme společně se zeleninou. Vývar dáme opět na sporák, může se přecedit, aby nezůstaly v polévce úlomky kostí, přidáme pepř, rajčatový džus, oregano a ve chvíli varu přidáváme zeleninu a rajská. Vaříme krátce na skus a vypneme. Po vypnutí přidáme vařenou pohanku nebo jinou uvařenou vložku do polévky a část pokrájeného masa. Petrželku s bazalkou nasekáme keramickým nožem a dáme do polévky. Ochutíme solí, pokud je třeba a necháme chvíli propojit chutě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!