Řízek Ondráš (poněkud jinak) recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- Bramborákové těsto:
- oloupané brambory
- hladká mouka
- sůl
- česnek
- pepř
- drcený kmín
- majoránka
- krapet mléka
- 1 vejce
- Náplň:
- petrželová nať
- celerová nať
- plátky měkkého salámu
- plátky trvanlivého salámu (např. Herkules, Křemešník, Poličan)
- niva
- sádlo na smažení.
Postup Řízek Ondráš (poněkud jinak)
Postup přípravy receptu
-
Připravíme bramborákové těsto z nastrouhaných brambor a uvedených ingrediencí.
Na rozehřátou pánev dáme sádlo a vrstvu bramborákového těsta. Na ni postupně klademe listy celeru a petrželky, nakrájenou nivu, plátky měkkého a voňavějšího salámu. Vše uzavřeme“ další vrstvou bramborákového těsta. Pánev přikryjeme pokličkou, aby se horní vrstva těsta zatáhla“ a řízek šel lépe otočit. Po otočení smažíme bez pokličky.
Vynikající náplň je list libečku, tvarůžky a salám. Mějme však na paměti, že niva i tvarůžky dodají řízku typickou výraznou chuť, takže těsto solíme a kořeníme velmi uvážlivě. Podáváme s protichřipkovým salátem, případně se zelným salátem s červenou řepou, nebo jen s kečupem.