Růžový čaj (Kašmírský) recept

Top Recepty, Nápoje

Suroviny na recept

verze č. 1
2 lžíce kašmírského zeleného čaje
1/2 lžičky sody na pečení
1/4 lžičky soli
4 lžíce cukru
950 ml plnotučného mléka (tj. 946.352946 ml)
950 ml vody (2 pinty vody tj. 946.352946 ml)
1 hrnek ledové vody
1 hvězdice badyánu
1 zelený kardamon
2,5 cm skořice
1/3 hrnku mletých mandlí nebo pistácií
kousky mandlí a oříšků na ozdobu
lehčí verze
500 ml vody
1 lžíci kašmírského zeleného čaje
mléko
1/4 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
(hrst ledu)
plátky mandlí na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dejte vařit vodu, čaj,koření, cukr, sůl a sodu.

  2. Na prudkém ohni přiveďte čaj k varu, poté snižte na střední či mírný oheň, přiklopte a vařte 30 minut. Mělo by vám zbýt cca 1 a půl hrnku silného hnědého čaje. Pokud se příliž vyvařuje, přilejte vařící vodu. Sledujte bublinky po stranách hrnce, měly by začít růžovět. Přilejte ledovou vodu, případně i led.

  3. Čaj několikrát přelejte z hrnce do hrnce, neboť tím čaj schladne, nabublá a zesvetlá.

  4. Vraťe čaj na oheň a znovu přiveďte k varu.

  5. Přilejte mléko.

  6. Přiveďte k varu a zpola přiklopený vařte 5 minut.

  7. Přeceďte jej přes sítko.

  8. Přimíchejte mleté oříšky. Podávejte horký ozdobený kouskami mandlí a oříšků.

  9. Lehčí verze: Mléko přiveďte k varu a v

  10. ypněte hořák.

  11. Čaj vložte do uzavíratelného sítka a vložte jej do hrnce s vroucí vodou a přidejte prášek do pečiva a sůl. Vařte na mírném ohni po dobu 30-45 minut. P

  12. okud se voda zcela vyvaří přidávejte vždy po troškách horkou vodu.

  13. Když čaj začne růžově pěnit,sundejte jej z ohně a přidejte led.

  14. Vyndejte čajové sítko nebo přeceďte, pokud jej nepoužíváte. 5 minut míchejte.

  15. Přidejte tolik mléka, kolik potřebujete k dosažení pěkné barvy. Přiveďte čaj opět k varu.

  16. Vypněte hořák a podávejte v šálcích ozdobených plátky mandlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!