Růžový čaj (Kašmírský) recept
Top Recepty, NápojeSuroviny na recept
- verze č. 1
- 2 lžíce kašmírského zeleného čaje
- 1/2 lžičky sody na pečení
- 1/4 lžičky soli
- 4 lžíce cukru
- 950 ml plnotučného mléka (tj. 946.352946 ml)
- 950 ml vody (2 pinty vody tj. 946.352946 ml)
- 1 hrnek ledové vody
- 1 hvězdice badyánu
- 1 zelený kardamon
- 2,5 cm skořice
- 1/3 hrnku mletých mandlí nebo pistácií
- kousky mandlí a oříšků na ozdobu
- lehčí verze
- 500 ml vody
- 1 lžíci kašmírského zeleného čaje
- mléko
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- (hrst ledu)
- plátky mandlí na ozdobu
Postup Růžový čaj (Kašmírský)
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dejte vařit vodu, čaj,koření, cukr, sůl a sodu.
Na prudkém ohni přiveďte čaj k varu, poté snižte na střední či mírný oheň, přiklopte a vařte 30 minut. Mělo by vám zbýt cca 1 a půl hrnku silného hnědého čaje. Pokud se příliž vyvařuje, přilejte vařící vodu. Sledujte bublinky po stranách hrnce, měly by začít růžovět. Přilejte ledovou vodu, případně i led.
Čaj několikrát přelejte z hrnce do hrnce, neboť tím čaj schladne, nabublá a zesvetlá.
Vraťe čaj na oheň a znovu přiveďte k varu.
Přilejte mléko.
Přiveďte k varu a zpola přiklopený vařte 5 minut.
Přeceďte jej přes sítko.
Přimíchejte mleté oříšky. Podávejte horký ozdobený kouskami mandlí a oříšků.
Lehčí verze: Mléko přiveďte k varu a v
ypněte hořák.
Čaj vložte do uzavíratelného sítka a vložte jej do hrnce s vroucí vodou a přidejte prášek do pečiva a sůl. Vařte na mírném ohni po dobu 30-45 minut. P
okud se voda zcela vyvaří přidávejte vždy po troškách horkou vodu.
Když čaj začne růžově pěnit,sundejte jej z ohně a přidejte led.
Vyndejte čajové sítko nebo přeceďte, pokud jej nepoužíváte. 5 minut míchejte.
Přidejte tolik mléka, kolik potřebujete k dosažení pěkné barvy. Přiveďte čaj opět k varu.
Vypněte hořák a podávejte v šálcích ozdobených plátky mandlí.