Salašnická maškrta - slovenský recept recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 600 g vepřové pečeně
- 100 g bílých fazolí
- 250 g kysaného zelí
- 60 g slaniny
- 40 g sádla
- 1 dl smetany
- 1 menší cibule
- sůl a mletý pepř
- mletá paprika (dávám 1 vrchovatou kávovou lžičku)
- stroužek česneku
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- lžíce posekané petrželky
- voda na zalití
Postup Salašnická maškrta - slovenský recept
Postup přípravy receptu
-
Z vepřové pečeně nakrájíme 4 kotlety, osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Kotlety vyjmeme, do výpeku přidáme mouku, osmahneme ji dozlatova, přidáme papriku a zalijeme vodou. Kotlety vložíme zpět a dusíme do měkka, šťávu ochutíme rozetřeným česnekem a osolíme.
Zvlášť uvaříme doměkka fazole. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme k ní nadrobno nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přidáme nadrobno nakrájené kysané zelí a podusíme je. Potom smícháme podušené zelí s fazolemi.
Pokrm podáváme s vařenými brambory. Před podáváním dáme na talíře porce brambor, na ně vložíme kotletu, přidáme směs zelí s fazolemi, zalijeme šťávou, doplníme smetanou a zdobíme petrželkou.
Vařila jsem několikrát, vynechávám smetanu a jestli můžu poradit, použijte na recept ty velké bílé fazole ! Je to opravdová maškrta“, dobrota, ale ty velké fazole to posunou na vyšší level, ač se to někomu nemusí zdát důležité. Upřesnění o jakou smetanu se jedná v receptu nebylo, podle mne jde o hustou zakysanku, které kopeček dáme na maso, ale nezkoušela jsem.