Salašnická maškrta - slovenský recept recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

600 g vepřové pečeně
100 g bílých fazolí
250 g kysaného zelí
60 g slaniny
40 g sádla
1 dl smetany
1 menší cibule
sůl a mletý pepř
mletá paprika (dávám 1 vrchovatou kávovou lžičku)
stroužek česneku
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
lžíce posekané petrželky
voda na zalití

Postup přípravy receptu

  1. Z vepřové pečeně nakrájíme 4 kotlety, osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Kotlety vyjmeme, do výpeku přidáme mouku, osmahneme ji dozlatova, přidáme papriku a zalijeme vodou. Kotlety vložíme zpět a dusíme do měkka, šťávu ochutíme rozetřeným česnekem a osolíme.

  2. Zvlášť uvaříme doměkka fazole. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme k ní nadrobno nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přidáme nadrobno nakrájené kysané zelí a podusíme je. Potom smícháme podušené zelí s fazolemi.

  3. Pokrm podáváme s vařenými brambory. Před podáváním dáme na talíře porce brambor, na ně vložíme kotletu, přidáme směs zelí s fazolemi, zalijeme šťávou, doplníme smetanou a zdobíme petrželkou.

  4. Vařila jsem několikrát, vynechávám smetanu a jestli můžu poradit, použijte na recept ty velké bílé fazole ! Je to opravdová maškrta“, dobrota, ale ty velké fazole to posunou na vyšší level, ač se to někomu nemusí zdát důležité. Upřesnění o jakou smetanu se jedná v receptu nebylo, podle mne jde o hustou zakysanku, které kopeček dáme na maso, ale nezkoušela jsem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!