Sametový švestkovo-jablečný koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 200 g polohrubé mouky (může být 1/2 na 1/2 bílá a celozrnná)
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 30 g cukru moučka
- špetka soli
- 1 kávová lžička skořice
- 2 PL studené vody
- Náplň:
- švestky
- jablka (množství takové, abyste pokrájeným ovocem zaplnili koláčovou formu)
- citronová šťáva
- 100 g cukru krupice (množství příp. upravte podle sladkosti ovoce)
- vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 200 ml (kelímek) smetany ke šlehání
Postup Sametový švestkovo-jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Do mísy si prosijeme mouku a cukr, přidáme skořici a sůl, případně špětičku prášku do pečiva (v surovinách ani neuvádím, nemusí být). Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a vodu. Vidličkou vytvoříme něco jako sypkou drobenku a pak už hněteme a hněteme, až máme voňavý malý bochánek. Těsto uložíme na dvě hodiny do lednice (doporučuji čas dodržet, lépe se s ním pak pracuje).
Rozpálíme si troubu na 200°C. Mezitím vypeckujeme a na čtvrtky nakrájíme švestky, vyjádříme, oloupeme, pokrájíme a ocitrónujeme jablka, aby nezhnědla. Když je těsto vychlazené, rozválíme ho a vyložíme jím koláčovou formu.
Těsto rovnoměrně poklademe ovocem a dáme ještě bez náplně na 15 minut zapéct.
Troubu zmírníme na cca 190°C. Na náplň utřeme oba cukry se žloutky do světlé pěny a vmícháme smetanu. Směsí rovnoměrně zalijeme předpečené ovoce a dáme péct na dalších 20-30 minut, aby náplň ztuhla. Pokud už by vám připadalo, že povrch tmavne příliš rychle a náplň ještě není usazená, zapněte pouze spodní pečení. Dobrou chuť!