Sametový švestkovo-jablečný koláč recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
200 g polohrubé mouky (může být 1/2 na 1/2 bílá a celozrnná)
100 g másla
1 žloutek
30 g cukru moučka
špetka soli
1 kávová lžička skořice
2 PL studené vody
Náplň:
švestky
jablka (množství takové, abyste pokrájeným ovocem zaplnili koláčovou formu)
citronová šťáva
100 g cukru krupice (množství příp. upravte podle sladkosti ovoce)
vanilkový cukr
3 žloutky
200 ml (kelímek) smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy si prosijeme mouku a cukr, přidáme skořici a sůl, případně špětičku prášku do pečiva (v surovinách ani neuvádím, nemusí být). Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a vodu. Vidličkou vytvoříme něco jako sypkou drobenku a pak už hněteme a hněteme, až máme voňavý malý bochánek. Těsto uložíme na dvě hodiny do lednice (doporučuji čas dodržet, lépe se s ním pak pracuje).

  2. Rozpálíme si troubu na 200°C. Mezitím vypeckujeme a na čtvrtky nakrájíme švestky, vyjádříme, oloupeme, pokrájíme a ocitrónujeme jablka, aby nezhnědla. Když je těsto vychlazené, rozválíme ho a vyložíme jím koláčovou formu.

  3. Těsto rovnoměrně poklademe ovocem a dáme ještě bez náplně na 15 minut zapéct.

  4. Troubu zmírníme na cca 190°C. Na náplň utřeme oba cukry se žloutky do světlé pěny a vmícháme smetanu. Směsí rovnoměrně zalijeme předpečené ovoce a dáme péct na dalších 20-30 minut, aby náplň ztuhla. Pokud už by vám připadalo, že povrch tmavne příliš rychle a náplň ještě není usazená, zapněte pouze spodní pečení. Dobrou chuť!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!