Špenátová polévka se zakysanou smetanou a nivou recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 400 g sekaného mraženého špenátu případně čerstvých posekaných listů
- 200 g zakysané smetany
- 80 g Nivy
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 l studeného vývaru (nebo voda a masox)
- olej
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžička drceného nebo mletého kmínu
- mletý pepř
- případně trochu soli
Postup Špenátová polévka se zakysanou smetanou a nivou
Postup přípravy receptu
-
Na rozehřátém oleji osmahneme cibulku dozlatova, zasypeme moukou, prosmahneme a zalijeme vývarem nebo vodou s masoxem. Přidáme nastrouhaný česnek, kmín a pepř, uvedeme k varu a provaříme asi 20 minut.
Poté vložíme mražený špenát, necháme rozmrazit a povaříme. Pokud použijeme čerstvý špenát, vaříme základ o něco déle a špenát necháme jen zavadnout.
Vsypeme nahrubo nastrouhanou Nivu, promícháme, odstavíme z plotýnky a všleháme rozkvedlané vajíčko. Na závěr v polévce rozpustíme zakysanou smetanu a dochutíme.