Šťavnaté jahodové řezy s vanilkovým krémem a šlehačkou recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
5 vajec
130 g cukru
1 vanilkový cukr
6 lžic oleje
200 g mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
Sirup:
400 ml vody
130 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
Jahodové želé:
400 g jahod
80 g cukru
100 ml vody
2 balíčky dortového želé (červené, ale může být i čiré)
Vanilkový krém:
750 ml mléka
120 g cukru
1 vanilkový cukr
60 g škrobu
100 g másla
Na povrch:
200 ml smetany ke šlehání
práškový cukr podle chuti
(nebo 1 šlehačka v prášku a 150 ml mléka)
pár jahod na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme vejce se špetkou soli, cukrem, vanilkovým cukrem, olejem a vmícháme mouku s práškem do pečiva. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a ve vyhřáté troubě pečeme asi 20-25 minut. Poté necháme zchladnout.

  2. Připravíme vanilkový krém: Cukr smícháme se škrobem a vanilkovým cukrem, přilijeme mléko, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 1-2 minuty. Odstavíme, hned vmícháme máslo. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí, pak přikryjeme fólií a necháme trochu zchladnout.

  3. Poté připravíme sirup: Vodu spolu s cukrem vaříme 10-15 minut, pak vmícháme vanilkový extrakt a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Tímto sirupem rovnoměrně polijeme upečený korpus a necháme vsáknout.

  4. Mezitím připravíme jahodové želé: Jahody rozmixujeme ponorným mixérem a dáme na 3 minuty vařit. Cukr smícháme s dortovým želé a se studenou vodou a nalijeme přes jahody. Dobře promícháme a vaříme ještě jednu minutu. Za občasného promíchání necháme trochu zchladnout, pak nalijeme na korpus a rovnoměrně rozetřeme.

  5. Přes jahody navrstvíme vanilkový krém a taktéž rovnoměrně rozetřeme. Pak ušleháme šlehačku s cukrem, rozetřeme na krém a takto upravené dáme do lednice minimálně na 2-3 hodiny. Poté nakrájíme na větší kostky a zdobíme čerstvými jahodami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!