Sváteční polévka z kachny („kaldoun“) paní hajné ze „Šlajfu“ recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

3 menší mrkev
1 petržel
1 menší celer
1 menší cibule
3 stroužky česnek
celerová nať
kachní droby
ořez z kachny
2 bobkový list
6 kuličky nové koření
10 kuličky celý pepř
10 dkg máslo
hladká mouka
sůl
petrželka
Knedlíčky:
2 vejce
1 dcl smetana
strouhanka
1 špetka muškátový oříšek
2 špetky majoránka
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné a omyté droby, ořez a letky z kachny vložím do hrnce se studenou vodou. Do vody přidám cibuli, česnek, nové koření, bobkový list, pepř a osolím. Přivedu k varu. Ztlumím oheň a nechám táhnout dokud není maso a droby měkké. Poté vložím do vývaru zeleninu a povařím do poloměkka.

  2. Mezi tím připravím knedlíčky. Vejce, mléko rozšlehám do pěny přidám nastrouhaný muškátový oříšek, majoránku a osolím. Pěnu pak promíchám se strouhankou do polotuhého těsta a z něj vytvořím mokrýma rukama knedlíčky.

  3. Knedlíčky zavařím v mírně osolené vodě, scedím a uchovám v teple v misce.

  4. Polévku scedím a zahustím světlou máslovou jíškou a provařím.

  5. Do polévky pak vsypu nakrájené droby a maso z ořezu, na kousky nakrájenou mrkev a petržel z vývaru.

  6. Vložím knedlíčky prohřeji a podávám zdobené petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!