Švestkový koláč s tvarohovou náplní-šnek (plundrové těsto jednoduché) recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

500 g hladké mouky
1 listové těsto
125 ml mléka
4 polévkové lžíce mléka (na kvásek)
40 g cukru
2 vejce + 1 žloutek (bílek na potření)
42 g droždí
5 g soli
Tvarohová náplň:
1,5 vaničky měkkého tvarohu
2 žloutky
3 polévkové lžíce krupicového cukru
1 vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Ze čtyř polévkových lžic mléka, droždí, 1 ČL cukru a 1 PL mouky uděláme kvásek a necháme vzejít.

  2. Mouku, cukr, sůl dáme do mísy a promícháme.

  3. Přidáme 2 vejce+žloutek, vzešlý kvásek a vypracujeme těsto. K vypracování těsta můžeme použít domácí pekárnu.

  4. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

  5. Po vykynutí dáme těsto na pomoučenou pracovní desku a rozválíme na obdélník, na něj položíme obdélník nebo kruh listového těsta a několikrát překládáme-fotonávod. Těsto překládáme nejméně 3x, pak po upečení pekně listuje.

  6. Teď je čas předehřát troubu na 220°C (horkovzduch na 200°C).

  7. Těsto dáme cca na 30 minut odpočinout do lednice a potom ho tence (jako na štůdl) na pomoučené pracovní desce rozválíme na tři úzké obdélníky. Ke kraji obdélníků dáme po celé délce tvarohovou náplň a zarolujeme.

  8. Dno kulaté formy vyložíme pečícím papírem nebo formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Rolky postupně stáčíme na dno formy do šneku a mezery vyplníme vypeckovanými švestkami, do kterých můžeme přidat špetku škořice - fotonávod.

  9. Koláč dáme do trouby a po deseti minutách teplotu snížíme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a pečeme cca 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!