Troubovatá dršťkovka recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

cca 350 g hovězích drštěk
cca 35 g tuku
4,5-5 lžic hladké mouky na zahuštění a jíšku
cca 1 l vývaru (hovězí, kuřecí, z uzeného nebo i masox)
cca 120 g cibule
cca 30 g celeru
cca 30 g petržele
cca 40 g mrkve
2 čajové lžičky soli
cca 10 g sladké papriky
1 čajová lžička kmínu
4 ks nového koření
cca 60 g rajčat
2 stonky 3 cm libečku

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme si tak cca 3 l polévky. A začneme na plotýnce tak hodinku před spaním, nebo před desátou. Vezmeme tuk. Na dršťkovou používám hovězí lůj. Tmavá jíška je s ním prostě to ono. Můžete však použít i sádlo, či olej, nebo si vyškvařit špek.

  2. Z loje a mouky (cca 2 polévkové vrchovaté lžíce mouky) uděláme tmavou jíšku. Pokud jsme dali tuku málo a z mouky se nám udělala hrouda, tak přidáme tuk, aby se jíška dobře promíchávala a po té pokračujeme. Kdo zvládá uhlídat tmavou jíšku a při tom nakrájet střední (klidně i trochu větší) cibuli a nastrouhat zeleninu, zkrátí si čas.

  3. Cibule se bát nemusíme, ale se zeleninou radši opatrně. Zvlášť petržel většinou už není pertžel, ale pastiňák, který je však oproti staré dobré petrželi mnohem sladší a za petržel se často jen vydává. Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle.

  4. Je-li tedy jíška hotová, ne úplně bledá, ale ne zase barvy pražené kávy, můžeme pokračovat. Zkrátka začne-li jíška uvolňovat příjemnou, zdůrazňuji příjemnou, vůni pražené mouky není proč dál otálet a dáme do ní kmín. Párkrát promícháme a ucítíme příjemnou silnou kmínovou vůni. Nyní opět neprodleně vrhneme do jíšky nakrájenou cibuli a zeleninu.

  5. Restování za intenzivního míchání není nutno protahovat, jakmile zelenina začne vonět, přilijeme studený vývar a přidáme na intenzitě ohřevu. Za občasného zamíchání přivedeme k mírnému varu.

  6. Přidáme 4 kuličky nového koření, nakrojené rajče (můžete oloupat), 1-2 stonky libečku bez listů. Potom nasypeme sladkou mletou papriku. NEMÍCHÁME! Přiklopíme a chvíli vydržíme.

  7. Paprika se rozpouští velice ochotně v tuku a v horké tekutině. Množství je individální, ale dal jsem 20 g. Po chvíli mrkneme pod pokličku. Většina papriky je rozpuštěna v polévce a zbytek je promáčen tukem.

  8. Připravíme si hladkou mouku rozmíchanou ve studené vodě. Mezitím dáme do polévky i majoránku. Rozemneme na hladinu a pomocí tuku a páry ji necháme vstoupit do procesu. Přiklopit poklicí, nemíchat, vydržet. Chvíli aspoň. Je čas na osolení.

  9. Nejvyšší čas zahustit moukou dobře rozmíchanou ve vodě. Použil jsem 2 dl vody a 3 lžíce mouky. Pak pomalým pramínkem za intenzivního míchání zahustíme do nám libé hustoty. Je čas vypnout plotýnku a zapnout troubu.

  10. Zapneme spodní ohřev a nastavíme 90°C. Vložíme nakrájené syrové dršťky. Případně dolijeme vodou na uvedené 3 l. Hrnec přiklopíme, vložíme do trouby se zapnutým spodním ohřevem a termostatem na 90°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!