Tvarůžkovéchlebánky recept

Top Recepty, Ostatní

Suroviny na recept

1/4 staršího chleba před namočením (350 g již tekutiny zbavené chlebové hmoty)
350 g olomouckých tvarůžků
200 g 30% smetany ke šlehání (můžeme nahradit obyčejným mlékem)
1 vejce
1 červená cibule nakrájená nadrobno
1 svazek lahůdkové cibule (pouze zelená nať) nakrájená na jemné kroužky
2 drceného kmínu
7 zarovnaných lžic strouhanky
česnek podle chuti (já jsem prolisovala jen 2 stroužky)
tuk na smažení (použila jsem sádlo s olejem)

Postup přípravy receptu

  1. Ze staršího chleba nakrájíme tenké krajíčky a ty nakrájíme na malé kostičky.

  2. Vložíme do hlubší mísy, zalijeme smetanou a necháme alespoň hodinku všechnu tekutinu do sebe natáhnout.

  3. Poté nasáknutý chleba dáme do cedníku a zbytek tekutiny vymačkáme(smetanu/mléko nevyléváme, můžeme použít s přidáním trochy hl. mouky jako záklechtku do polévky, či omáčky).

  4. Vymačkaný chleba dáme do mísy. Přidáme tvarůžky, nakrájenou cibuli, nať, česnek, vejce a strouhanku

  5. Rukou velice důkladně všechno promačkáme a takto připravenou směs necháme 1/2hodiny uležet.

  6. Poté přidáme mahá koření, nebo kmín a podle hustoty můžeme přidat trochu zbylé tekutiny, kterou jsem vymačkali z chleba. Opět důkladně rukou promícháme. Těstíčko by mělo být trochu tužší, zhruba jako masová směs na karbanátky.

  7. Lžící si vykrajujeme do dlaně hromádku, mezi dlaněma vytvarujeme a vkládáme do pánve z rozehřátým tukem. Necháme zhruba minutu smažit na plný výkov, pak ubereme na minumum a nejlépe vařčkou placky opatrně uvolníme ode dna.

  8. Smažíme 4minuty do zlatavé barvy. Placky otočíme, opět na nejvyšším stupni minutu opečeme, vařečkou uvolníme a další 4minuty dosmažíme.

  9. Hotové chlebánky“ klademe na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk. Na talíři posypeme nakrájenou cibulovou natí a můžeme hodovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!