Vepřová plec po Bakoňsku recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

800 g vepřové plece
3 ks cibule (střední)
100 g slaniny
100 g vepřového sádla
2 lžíce sladké papriky (uzené)
1 ks zakysané smetany
500 ml mléka
250 ml smetany na vaření
3 lžíce mouky hladké
500 g žampionů (čerstvé) nebo
300 g sterilovaných žampionů
sůl
voda

Postup přípravy receptu

  1. Plec nakrájíme na větší kostky, to je tři až čtyři na porci, cibuli na jemno.

  2. Omáčka se necedí, tak aby nebyly kusy cibule, slaninu také na drobno, žampiony pokud jsou čerstvé, tak na kusy, aby odpovídaly velikosti sterilovaných (já používám sterilované).

  3. Mléko, smetanu a zakysanou smetanu vyndáme z lednice, dáme do mísy, přidáme mouku, dobře rozšleháme a necháme stát, aby získala pokojovou teplotu, pak se nesrazí v omáčce.

  4. Sádlo dáme rozpustit, přidáme slaninu, orestujeme, až začne vonět, přidáme cibuli, společně než zesklovatí, maso, orestovat, až se zatáhne ze všech stran, připravíme hrnek vody, na maso dáme papriku, rychle osmahneme a podlijeme vodou, jen tolik, aby paprika nezhořkla, krátce orestujeme, dolijeme asi půl litru vody a dusíme pod poklicí.

  5. Po třiceti minutách, za občasného promíchání se voda zredukuje, přidáme žampiony, sterilované i s nálevem, provaříme a přes cedník nalijeme směs mléka, smetany a mouky. Přes cedník kvůli hrudkám.

  6. Osolíme a společně provaříme. Maso do měkka a šťáva zahoustne.

  7. Dochutíme solí a podáváme buď s nočky (halušky) nebo s bramboráčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!